Várpalota

2016.01.02. 12:46

Várpalotán működik tovább a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona és Krízisközpont

Várpalota – Év végére berendezkedtek a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona és Krízisközpont lakói a várpalotai épületben. Az új központ amellett, hogy az előző, taliándörögdihez képest több mint másfélszer annyi embert tud befogadni, komfortosabb, jobb körülményeket is biztosít.

Kutasi Zsófia

Hosszú előkészítési és engedélyezési folyamat előzte meg az intézményi áthelyezést, amely során a központ Taliándörögdről Várpalotára költözött. Baráth Gábor, a Veszprém Megyei Vöröskereszt igazgatója szerint nagy szükség volt erre a lépésre, mivel az új épületben a korábbi huszonnégy helyett a törvényi előírás szerinti maximális negyven férőhelyet tudják biztosítani. A bővítésre a taliándörögdi épületben nem volt lehetőség. Mindemellett komfortosabbak a körülmények az új, felújított központban; a családok számára önálló, garzonlakásnak megfelelő helyiségeket biztosítanak. A lakók Várpalotán könnyebben intézhetik a hivatalos ügyeket, jobbak az iskoláztatási és munkalehetőségek, több a kapaszkodó a kilépéshez. Fontos, hogy a szakemberek a szakmai segítségnyújtás mellett helyben az utógondozásra is figyelmet fordíthassanak. Az intézményben jellemzően egyedülálló édesanyák élnek gyermekeikkel. A központba az ország egész területéről fogadhatnak rászorulókat egy évre, amely idő meghosszabbítható fél évvel, illetve az iskolai tanév végéig tarthat. Baráth Gábor elmondta, sokak számára nehéz a továbblépés, vannak olyanok, aki hat, nyolc éve intézményről intézményre költöznek.

A váltást a várpalotai önkormányzat is támogatta, többek között kamerás térfigyelő rendszert is kiépítettek.

Az igazgató úgy véli, a felújított Dankó utcai központban elindult pozitív változások, a folyamatos intézményi jelenlét hozzájárulhat ahhoz is, hogy a környék nyugodtabbá, biztonságosabbá váljon.

Gyerekek játszanak az intézményben. A lakók jól érzik magukat, berendezkedtek az új helyen 
Fotó: Penovác Károly


Nagy Erika, a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona és Krízisközpont vezetője elmondta, a lakók véleménye szerint minőségi váltás történt. Jól érzik magukat, berendezkedtek az új helyen. Szabadidős tevékenységeket, közös programokat is szerveznek, ezekhez helyet biztosít a játszó- és tv-szoba, és a külön konyha is. A gyerekekre kiemelt figyelmet fordítanak, valamint arra, hogy a felnőtteket felkészítsék az intézményen kívüli önálló életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!