Várpalota

2016.08.02. 15:54

Elpusztult kutya Várpalotán: a PM feljelentést tesz, a közüzemi kft. szerint nem történt környezetkárosítás

Várpalota - A Párbeszéd Magyarországért feljelentést tesz környezetkárosítás miatt, a Várpalotai Közüzemi Kft. szerint környezetkárosítás, környezetszennyezés nem történt.

Balla Emőke

A pár héttel ezelőtti környezetvédelmi ügy kapcsán – amikor egy kutya elpusztult – tett fel kérdéseket a Párbeszéd Magyarországért (PM). Szabó Zsolt, a PM elnökségi tagja azt mondta, egy olyan ország megteremtése a céljuk, ahol jó élni, azért dolgoznak, hogy Várpalota élhető város legyen.

Csótiné Molnár Margit, a PM Veszprém megyei elnöke emlékeztetett arra, hogy a fűtőműből lúgos hatású folyadékot vezettek egy köztéri vízelvezető árokba. A kutya, aki belelépett ebbe, elpusztult, de nagyobb tragédia is történhetett volna. A PM megyei elnöke azt kérdezte: van-e olyan szabályozás a közüzemi kft.-nél, ami a szennyvíz elvezetését szabályozza? Történt-e máskor is hasonló? Hova kellene ezt a veszélyes anyagot elvezetni?

Véleménye szerint az ügynek kell, hogy legyenek felelősei. A PM Veszprém megyei szervezete nevében feljelentést tesznek a Veszprém megyei főügyészségnél, környezetkárosítás és állatkínzás gyanúja miatt.

(Fotó: Penovác Károly)

A Várpalotai Közüzemi Kft. tájékoztatót adott ki a július 5-én bekövetkezett balesetről. Eszerint: „A fűtőműben történt kazánmeghibásodás szükségessé tette a kazánban lévő kazántápvíz leengedését. Ebben a műveletben a távhőhálózatban cirkuláltatott kondicionált kazántápvizet engedtük le. A tápvíz a hűtőakna túlfolyó részén keresztül kerülhetett a csapadékvíz elvezető hálózatba, melynek sajnálatos módon a fűtőmű melletti területen lévő mintegy 150 méteres szakasza nyílt árok. A kondicionált kazántápvíz a médiában elhangzottakkal ellentétben nem savas, hanem éppen ellenkezőleg, 9 - 10 pH kémhatású folyadék, mely megegyezik a szappanos víz kémhatásával. A folyadék neonzöld színét egy környezetbarát, speciális festőfolyadék adja, melyet éppen azért adagolunk a tápvízhez, hogy egy esetleges meghibásodás esetén azonnal láthatóvá váljék a hiba. A kutya sajnálatos sérülését az úgynevezett hűtőaknán átbukó folyadék magas hőmérséklete okozhatta, mivel a folyadék a nyílt szakasz eléréséig nem tudott megfelelően lehűlni, de környezetkárosítás, környezetszennyezés nem történt, ezt a lefolytatott vizsgálat is megállapította. Az esetet rendkívül sajnáljuk és észlelését követően azonnal intézkedtünk annak érdekében, hogy a jövőben hasonló baleset ne fordulhasson elő.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!