Várpalota

2016.08.23. 20:10

Máig példás alkotóerő - Iskolát és ispotályt alapított Waldstein János

Várpalota - A település tizenkilencedik századi fejlődésében tevékeny szerepet játszó Waldstein Jánosra emlékeztek halálának száznegyvenedik évfordulóján.

Marton Attila

Petrovics László, a Városszépítő és -védő Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, Waldstein János egészségügyi és kulturális téren is segítette a várost, amellyel Zichy Teréziával kötött házassága révén került kapcsolatba. Emlékeztetett, Waldstein János szoros barátságban volt Széchenyi Istvánnal. Talabér Márta köszönetet mondott az egyesületnek és a Krúdy Gyula Városi Könyvtárnak, hogy ápolják a település történetében kiemelkedő szerepet játszó személyiségek emlékét.

Tolonics István a Waldstein-sírnál tartott megemlékezésen
Fotó: Nagy Lajos

Tolonics István helytörténész elmondta, Waldstein János sokrétű tevékenységet folytatott, főispán, műgyűjtő és régész is volt. Kiemelte, támogatta a várpalotai nőegylet munkáját, újjáépíttette az 1860-ban leégett kastélyt. Az elsők között ismerte fel a bakonyi szél hasznosításának fontosságát, a betegek bentlakásos gyógyítására szolgáló ispotályt létesített a településen, és alapítója volt a halála évében átadott zárdaiskolának. Végakarata szerint Várpalotán temették el.

A rendezvényen Éltető Erzsébet adott elő szavalatot. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!