Vélemény

2017.06.25. 10:08

Más filozófia

A lapzárta nagy úr, ezért már nem tudtuk megvárni, hogy a VFC USE U17-es csapata kiharcolta-e a magasabb osztályba jutást a Dunaújvárossal szemben.

Donát Tamás

Tóth Gábor edző együttese idegenben 3-2-re nyert. Ezért a papírforma szerint a nyár végétől nekik kellene a majdnem elit mezőnyben játszani.

Bár az eredményesség nagyon fontos, mégis inkább egy szemléletváltozás történt a veszprémi utánpótlás-nevelő egyesületnél. Szabó Péter, aki két éve vette át a megyeszékhelyen az összevont klubok irányítását, határozottan kérte, hogy amennyiben bajnokságot nyer a csapat, vállalja a megmérettetést az osztályozó összecsapásokon. Eddig ez nem így volt.

Egyébként nem könnyű meghozni egy ilyen felelősségteljes döntést, mert alaposan befolyásolhatja az ifjú futballisták pályafutását. Vagyis egy futballklub filozófiaváltásáról is beszélhetünk ennél a döntésnél.

Elsősorban azért, mert ha most sikerült a feljebb lépés és elindul a csapat az erősebb mezőnyben, akkor ez a közösség abszolút módon kimozdul a megszokott komfortzónájából. Ráadásul sikerével viszi magával az U16-osokat is, amely szintén új szín lehet a veszprémi futballpalettán.

Az eldöntendő szakmai kérdés pedig hosszú évek óta az: jobb-e olyan bajnokságban szerepelni, amelyben a VFC USE tönkreveri a jóval szerényebb körülmények és lehetőségek között dolgozó ellenfeleket és azzal bezsebelik az elismeréseket, vagy igyekeznek egy nagyságrendekkel erősebb mezőnyben felvállalni a gyakoribb kudarcokat, az eddig megszokott sikerekkel szemben? Az a jó csapat, amelynek gólkirálya százötvenszer eredményes a bajnokságban és időnként tizenöt gólt lő egy találkozón, vagy ha meg kell küzdeni, szenvedni minden egyes hálóba találásért? A fejlődés, az előrelépés útja a fontosabb, hiszen a sportoló célja a minél jobb eredmény elérése, méghozzá egy rivalizáltabb, kiélezettebb, szorosabb környezetben. A jó ugyanis mindig húzza magával a gyengébbet. Az erősebbektől, a gyorsabbaktól, a képzettebbektől nemcsak vereséget lehet szenvedni, hanem tanulni is. A VFC USE-nél több mint egy évtizede kiváló a képzés. Nem véletlenül „lopkodják" egyre erőteljesebben a legtehetségesebb veszprémi fiatalokat a régióban szereplő élvonalbeli klubok. Még szerencse, hogy most már azért fizetnek is értük. Veszprémnek viszont csak akkor lehet szilárd alapokon nyugvó felnőtt labdarúgása, ha képes megtartani legjobb fiataljait. Méghozzá ha acélosabb mezőnyben fejlődnek, pallérozódnak. Ezért sem mindegy, hogy milyen erejű ellenfelekkel mérik össze tudásukat a veszprémi gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!