Veszprém

2012.01.26. 08:09

Megregulázott civil társaságok

Veszprém - Tavaly decemberben elfogadta a parlament az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt. Új szervezeti formaként létrejön a civil társaság, szigorodnak a civil szervezetekre vonatkozó gazdálkodási szabályok.

Szabó Zsuzsanna

A röviden csak civil törvényként aposztrofált új szabályozás egyik érdemének nevezte az alapfogalmak tisztázását Szablics Bálint, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi és civil kapcsolatok főosztályának vezetője. A szakember a proHáló Veszprém megyei tagszervezetének felkérésére tartott előadást a közelmúltban a városházán szervezett konferencián. Újításként említette a társadalmi szervezet fogalmának törlését, és új szervezeti formaként a civil társaság létrejöttét. Szólt a közhasznúság és a közcélú tevékenység meghatározásával, valamint a közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatos változásokról.

A főosztályvezető hozzátette, a törvény nyomán megújul a nyilvántartási rendszer, létrehozzák a Civil Információs Portál nevű honlapot, ami a szervezetek működésében, adminisztratív feladataik teljesítésében nyújt segítséget. Többek között e honlapon keresztül lehet elektronikus úton kérvényezni a nyilvántartásba vételt.


 
A közhasznúság feltételei között szerepel, hogy a szervezetek éves bevételét ezentúl két év átlagában kell vizsgálni. Pontosabban, az éves bevételének meg kell haladnia az előző két lezárt üzleti év átlagában az egymillió forintot, vagy az elmúlt két év egybeszámított adózás utáni eredménye nem lehet negatív, vagy a személyi jellegű kiadásainak - a vezetők juttatásainak figyelembevétele nélkül - el kell érnie az összes költség és kiadás egytizedét. Valamint az éves beszámolók mellett még közhasznúsági beszámolóra is kötelezett.
 
Újdonság az is, hogy a gazdasági-vállalkozási tevékenységből származó bevétel nem haladhatja meg az összes bevétel hatvan százalékát. A nem működő, illetve megszűnt civil szervezeteket a bíróság törli a nyilvántartásból. A törvény előírja, hogy valamennyi civil szervezetnek újra be kell jelenteni a nyilvántartásba vételhez szükséges adatokat 2012. június 30-ig.  Az éves  beszámolókat az Országos Bírósági Hivatalnál  kell letétbe helyezni. Idén már költségvetési támogatásban csak azok a szervezetek részesülnek, amelyek a 2011-es évről szóló beszámolójukat letétbe helyezték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!