Veszprém

2012.12.13. 15:42

Az emberélet lehet a tét

Veszprém-Gyulafirátót - A lőterek biztonságos használatáról tartott vetített képes előadást csütörtökön a Gyulaffy iskola diákjainak az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK), valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) várpalotai szervezete.

Szabó Péter Dániel

A Honvédelmi Minisztérium támogatásával a régió 11 általános- és középiskolájában, ezernél is több nebuló előtt tartanak előadásokat a szakemberek. A decemberben indult program célja, hogy egyrészt részletes tájékoztatást kapjanak a fiatalok a lőterek érvényes szabályokról, másrészt pedig felkészítsék őket mi a teendő például, ha tüzérségi lövedéket, aknát vagy bombát találnak közvetlen környezetükben.  Erre ugyanis megvan az esély, hangsúlyozta előadásában az MH BHK kötelékében szolgáló Polgár Sándor zászlós, aki kiemelte, engedély nélkül tilos belépni az alakulat kezelésében lévő táborfalvai és újdörögdi lőterekre, illetve a Gyulafirátót szomszédságában lévő nullponti gyakorlótérre.

 

 

Polgár Sándor zászlós és Szabó István nyá. alezredes lövedékeket mutatnak Réder Balázsnak és Bali Veronikának, a Gyulaffy iskola diákjainak  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Kilőtt tüzérségi lövedékek, taposóaknák, bombák és kézigránátok is feltűnhetnek a területen, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért kérjük a fiatalokat, azonnal értesítsék a rendőrséget, akik továbbítják a jelzést az eszközöket biztonsággal hatástalanító tűzszerészeknek - mondta el a zászlós. A HTBK képviseletében előbb Lukács László tűzoltó százados, a várpalotai katasztrófavédelmi iroda vezetője ismertette a tűzszerészek munkáját, majd a haditechnikai eszközök veszélyességét szemléltetve sokkoló fényképeket mutatott be a hallgatóságnak. Szabó István nyugállományú alezredes, a HTBK várpalotai elnöke kérdésünkre elmondta, küldetésüknek érzik, hogy tájékoztassák a fiatalságot, akik a lőterek mellett élik mindennapjaikat, ezért kerékpározás vagy túrázás közben önkéntelenül is tiltott helyre tévedhetnek.

- Jobb, ha tudják mi a teendő és kit kell hívni, ha találnak valamit. Az információ akár életet is menthet, hiszen az elmúlt évtizedekben több ízben is történtek súlyos balesetek , amelyek fő oka a felkészületlenség, a gondatlanság volt_ jegyezte meg Szabó István, aki hozzátette, várják a lőterek környékén található iskolák hívását, szívesen tartanak ugyanis előadást az érdeklődőknek.








A várpalotai székhelyű MH Bakony Harckiképző Központ feladata a kezelésében lévő kiképzési objektumok, gyakorló- és lőterek működésének biztosítása, itt hajtják ugyanis végre parancsnoki és törzsvezetési, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlataikat a Magyar Honvédség és a NATO-országok alakulatai. A Fürst Tamás ezredes vezette MH BHK kötelékében, Várpalotán működik Közép-Európa egyik legmodernebb, szimulációs kiképző központja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!