Veszprém

2013.03.28. 16:30

Íme az ember

Példaértékű a Herendi Porcelánmanufaktúra társadalmi felelősségvállalása, aminek ismét tanújelét adta: egy köztéri porcelán műalkotást adományozott Veszprémnek.

Tremmer Tamás

Nagyon sokan beszélnek társadalmi felelősségvállalásról, ennek kézzel fogható jelével azonban kevésbé találkozunk. Veszprém abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúrának köszönhetően újabb műalkotással gyarapodott. Mindezt Porga Gyula polgármester jelentette ki annak kapcsán, hogy csütörtökön a Benedek-hegy lábánál leleplezték az „Ecce Homo” („Íme az ember!”) porcelánszobrot. Napi tevékenységünk három alapvető pilléren nyugszik: sikeres gazdasági tevékenység; társadalmi felelősség elve; szolidaritás, mondta köszöntőjében dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

 



A cég kulturális-társadalmi missziója jegyében számos köztéri alkotást helyezett el már eddig is környezetében, így például Veszprémben az Aréna melletti „Herend fa” alkotást, vagy éppen Szentgálon, Herenden, Budapesten a Parlamentben és az Operaházban. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az újjászülető Benedek-hegy bejáratánál méltó, szakrális helyre került az alkotás.

 



A szobrot megáldotta dr. Márfi Gyula Veszprémi Érsek is, aki úgy fogalmazott: Jézus a valóságos ember, aki egyben Isten is. A szobrot, amely Jézust ábrázolja az „Ecce Homo” szállóige elhangzásakor, Tamás Ákos, a manufaktúra tervező iparművésze álmodta és alkotta meg. A mű nemes porcelánból, egyedi technológiával készült. Felülete mázatlan, de különlegesen polírozott, matt kidolgozású, úgynevezett biszkvit porcelán, mely az időjárásnak jól ellenáll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!