Veszprém

2013.04.23. 11:46

Óvári Ferenc emléknap

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület dr. Óvári Ferenc emléknapot szervez a veszprémi Városházán.

Balla Emőke

Hetvenöt éve, nyolcvan éves korában hunyt el dr. Óvári Ferenc. Százhúsz éve  alapította meg a Veszprém Vármegyei Tűzoltó Szövetséget, 1892-től hat cikluson át a nagyvázsonyi, majd négy cikluson a veszprémi kerület országgyűlési képviselője volt. 1927-től a felsőház tagja. 1911-ben Veszprém díszpolgárává választották. 2005-től a Veszprémi Panteonban emléktábla őrzi a közügyekért önzetlenül sokat fáradozó ügyvéd emlékét. Dr. Óvári Ferenc életművét születésének 155. és a halála 75. évfordulóján, emléknapon  méltatják május 3-án Veszprémben,   június 15-én Balatonalmádiban.

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület által szervezett program emlékkiállítással kezdődik a Városháza aulájában, május 3-án, pénteken fél tízkor. Az  emlékülésen az előadások bemutatják dr. Óvári Ferenc pályáját, képviselői munkáját  és mint Balatonalmádi mecénását. Délután fél egykor az alsóvárosi temetőben megkoszorúzzák dr. Óvári Ferenc sírját, fél hétkor megemlékezést tartanak a Petőfi Színház épületén lévő emléktáblánál.

A színház ünnepélyes átadásakor nevezték el az előtte lévő utcát dr. Óvári Ferencről, tiszteletére  a színpad előtt jobb oldalon egy Óvárit ábrázoló fehér mellszobrot avattak fel. Aki a hiányzó  szobor hollétéről tud, jelezze a honismereti egyesületnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!