Veszprém

2013.11.16. 15:08

Égből pottyant vendég

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár a Községi Könyvtár és a Fenyves Óvoda együttműködésének eredményeként válhatott színesebbé a Márton nap Szentgálon.

Somlai Veronika

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer röviden KSZR működésének keretében több olyan lehetőség is megnyílik a kistelepülési könyvtárak előtt, amit anyagi korlátaik miatt nem vagy csak részben tudnak  kihasználni működésük során. Lényegében ez egy együttműködés a könyvtárak között, melynek keretében nem csak a klasszikus könyvtári szolgáltatások valósulnak meg.

Rengeteg program, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, előadások szerveződnek ebben a formában. Így találkozhattak a szentgáli gyerekek Levente Péterrel, akit szinte az egész ország Móka Miki néven ismert meg a Zsebtévé című gyerekműsorból a hetvenes években. Később a nyolcvanas, kilencvenes években Gryllus Vilmossal hódították meg a gyerekeket Égből pottyan mesékkel.

A borongós őszi délelőttön az égből pottyant vendég elhozta a legnagyobb ajándékot, amit gyermek kaphat, az együtt játszás örömét. A gyermekből felnőtt a felnőttből gyermek lett és máris ott állt a kis család a színpadon, kezdődhetett a móka, vendégvárás, sütés-főzés. Közben pedig együtt szavalták a jól ismert verseket, mondókákat. Közel kétszáz gyerek vett rész a rendezvényen, mely a Márton napi programok indító előadása volt.

Levente Péterrel játék közben, a gyerekből felnőtt a felnőttből gyerek lett (Fotó: Somlai Veronika)

A hét napjai lázas készülődéssel teltek az óvodások számára. Minden csoport egyedi lámpásokat készített, amivel a hetet záró felvonuláson vehettek részt. Az óvónők szervezésében, ezzel a lámpás felvonulással folytatódott a hagyományőrzés. A felvonulás első állomása a katolikus templom volt, ahol meghallgatták a Katolikus Ifjúsági Énekkar előadását, majd a művelődési házban  Hajdu Péter elevenítette fel Szent Márton legendáját. Végezetül az óvó nénik és a dadus nénik feldolgozásában láthatták a nézők a Csillagszemű juhász című mesét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!