Veszprém

2013.11.07. 09:22

Képzéssel is segítenek

Hajmáskér - A közelmúltban ünnepélyes keretek között adták át a Hajmákér-Sóly Református Társegyházközség Nyitott Kapu közösségi házát, ahol többek között uniós támogatásból szociális segítőket képeznek.

Halmos György

Bikádi László Károly, a táregyházközség lelkésze elmondta, hogy az épületet Leader-forrásból újították fel, ennek összege eléri a 19 millió forintot. Az közösségi házban 30-40 szociális segítőt képeznek ki, akik OKJ-s oklevélhez jutnak és a társegyházközség által fenntartott és üzemeltetett szociális szolgáltatóban dolgoznak majd.

Bikádi László hangsúlyozta, mindezt azért vállalták fel, mert úgy vélik, az egyháznak is tennie kell, fontos, hogy ez a cselekvés a gyakorlatban is megmutatkozzon. Emlékeztetett arra, hogy a szociális segítő munkát 2011 szeptemberében kezdték el, azóta a Dunántúl legnagyobb református szociális szolgáltatójává nőtték ki magukat, összesen 1175 idős ellátásáról gondokosnak 146 gondozóval.

A nemzeti színű szalagot Steinbach József püspök, Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye  esperese és Bikádi László vágta át (Fotó: Beke G. László)

 

A lelkész beszélt arról is, hogy olyan személyeknek nyújtanak képzést, például háziasszonyoknak, tartósan munkanélkülieknek, 50 év felettieknek, vagy éppen gyesről visszatérőknek, akik a munkaerőpiacon kevésbé találnak munkát  – említette meg.

- Fontos ez a feladat, mert azt látjuk, hogy az önkormányzati rendszer forráshiánya miatt a civil szervezetek sem tudják ezt a tevékenységet finanszírozni. Nagyon sok ember igényli ezt az ellátási formát – tette hozzá.

A felújított házban délelőtt tanfolyamokat tartanak, délután azonban közösségi programok helyszíne.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!