Veszprém

2014.01.23. 16:15

Megvarratta nagyapja katonaruháját

Családi emlékeket idéz Felhősi István festőművész, restaurátor a pénteken délután nyíló Első világháborús egyenruha rekonstrukciók című kiállításon a városházán, amely a száz éves évforduló alkalmából kezdődő műsorsorozat nyitánya is egyben.

Őrsi Ágnes

A veszprémi centenáriumi emlékbizottság első rendezvénye.

Felhősi István jeles veszprémi festőművész és restaurátor évtizedek óta kapcsolatban áll a belvárosi méretes szabósággal - amely újraértelmezve igyekszik betölteni szerepét a folyamatos jelenben.

- Nagyapám, aki tiszt volt az első világháborúban, viselt hasonló egyenruhát, amikor ezt felveszem, őt érzem, azt, hogy az uniformisban nem lehet nyeglén viselkedni. Ahhoz, hogy átérezzük a múltat, a közös örökségünket, kell az elmélyedés, az átérzés, a színek, az érzések, a tapintás élménye. Ahogyan a történelem az egyes emberek történetének összessége, úgy áll össze ez a közös történelem az egyedi emlékekből. Én az emlékeket gyűjtöm, mivel azt vallom, csak kis része vagyok a nagy egésznek - mondta el a Naplónak a festőművész. - A közös történelem emlékeit gyűjtöm azzal a szándékkal, hogy utódaimra hagyományozva járulhatok hozzá a folyamatossághoz.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!