Veszprém

2014.01.29. 12:05

Belakták és megszerették a Hangvillát

Sokkal komfortosabb és kényelmesebb körülmények között dolgozhatnak a Pannon Várszínház színészei a Hangvillában.

Marton Attila

Erről beszélt lapunknak Kovács Ágnes Magdolna, a teátrum színésznője, és Vándorfi László, igazgató-rendező is.

Az új épület november utolsó napjaiban nyitotta meg kapuit a színház Sose halunk meg című előadásával, az azóta eltelt időben a színház munkatársai belakták és megszerették a Hangvillát. A színház az elmúlt években több költözést megélt, a régi Séd mozi épületéből telepedett át az egykori városi művelődési központ falai közé, s onnan vándoroltak át a mostani otthonukba. A Hangvillában tapasztalt körülményeket mindketten dicsérték, ami nem csoda, hiszen sokkal kedvezőbbek a két korábbi otthonukhoz képest.

– A régi Séd mozi épületében áldatlan állapotok uralkodtak: télen és nyáron is hideg volt, az öltözőben nem volt zuhanyzó, a csapból sem mindig folyt meleg víz. A városi művelődési központban már komfortosabb volt, lehetett zuhanyozni, és jobban elfértünk az öltözőkben, tavaly nyáron viszont szinte kibírhatatlan meleg volt az épületben: a nagyszínpadon negyven fokban próbáltuk a Száll az ének című előadást. A Hangvillában mindenkinek van saját öltözőrésze tükörrel, fiókkal, szekrénnyel. Újdonság, hogy van egy hatalmas próbatermünk, ami azonban az előnyök mellett egy hátránnyal is jár: a díszlettel csak az utolsó héten tudunk próbálni, meséli Kovács Ágnes Magdolna színésznő. Korábban nem dolgoztak a nagy színházakból ismert ügyelői pulttal, a Hangvillában ilyen is van a kulisszák mögött.

Kovács Ágnes Magdolna és Vándorfi László egyetért abban, hogy a Hangvilla nagytermének kiváló akusztikája van, a színpad felett elhelyezett hangfogók miatt azonban némiképp csökkent a belmagasság a korábbihoz képest, ami nem hiba (Fotó: Nagy Lajos)

A színház díszletraktára korábban Inotán volt, most azonban elfér az épületben, ahogy a futó produkciók jelmeztárának kellékeit is a Hangvillában tartják, emellett a művelődési központban egy kicsi és sötét fodrásztárral kellett beérniük, most ez is sokkal komfortosabb.

- A színpaddal azonos emeleten van egy irodánk is. A színpad legalább akkora, ha nem szélesebb, mint a régi Sédben volt, mélységben pedig kétféle méretet tud: a zenekari árok színpadra emelésével tizenkét méteres mélységű, ha leengedjük, akkor nyolc - nyolc és fél méter, a próbatermünk pedig akkora, hogy később stúdió előadásokat is tudunk majd ott tartani, magyarázza a változásokat Vándorfi László, a színház igazgató-rendezője.

Abban a színésznő és a rendező is egyetért, hogy a nagyteremnek kiváló akusztikája van, a színpad felett elhelyezett hangfogók miatt azonban némiképp csökkent a belmagasság a korábbihoz képest. A színház művészei jelenleg gőzerővel próbálnak a Hegedűs a háztetőn című előadásra, amelyben Gazdag Tibor is szerepet kap, a zenét pedig a Budapest Klezmer Band játssza majd élőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!