Veszprém

2014.11.04. 18:32

A forradalom a családokban élt tovább

Veszprém – Álmainkat és eszméinket nem győzhetik le fegyverrel, a szabadság ügye végül mindig győzedelmeskedik. Brusznyai Árpád és a veszprémi forradalmárok emlékét kegyelettel megőrizzük. Ez a hely mindenki számára hirdeti a magyar szabadság ügyét, őrizve a hősök emlékezetét.

Balassa Gergő

Így fogalmazott köszöntőjében Veszprém polgármestere, a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezetének keddi  ünnepségén..

Porga Gyula felidézte 1956. november 4-ét, amikor a szovjet csapatok miatt „a forradalom sorsa megpecsételődött, a kilátástalan katonai helyzet ellenére mégis hősies ellenállás bontakozott ki országszerte.” A polgármester szerint ezzel a magyar forradalom új, egyúttal végső szakaszába lépett, ahol elkeseredett küzdelem kezdődött Magyarország és a szabadság védelmében.



– 1956. november 4-e hőseink születésének a napja is, amikor azokra emlékezünk, akik életüket és vérüket áldozták hazánkért. Igazi hősök csak igazán nehéz helyzetekben születnek, reménytelen időkben válva mindenki reményévé – hangsúlyozta.

Elmondta: a történelem évtizedekkel a magyar forradalom után igazolta hőseink elszántságát, akiknek kitartása és elszántsága világtörténelmi távlatokban nyert értelmet, ezzel szerte a világban példát szolgáltatva a szabadságszerető népek számára. – Bizonyos értelemben a magyar forradalmat soha nem győzték le. A független, szabad és demokratikus Magyarország eszméje tovább élt azokban, akik tanúi voltak 1956 küzdelmének. A magyar otthonokban a családok évtizedeken át menedéket nyújtottak az 1956-os forradalom eszméjének, mintegy végvárként védelmezve azt – idézte fel Porga Gyula.

Hozzátette, 1956 példája máig mutatja, hogy „álmainkat és eszméinket nem győzhetik le fegyverrel, a szabadság ügye végül mindig győzedelmeskedik. Brusznyai Árpád és a veszprémi forradalmárok emlékét kegyelettel megőrizzük”, mondta. A hősöket méltatva a polgármester kiemelte, olyan korban voltak ők „hazánk szabadságának védelmezői, melyben az elnyomás erői mindent elborítottak. Ők a remény hősei, akik egy reménytelennek látszó helyzetben küzdöttek Magyarországért.” Az ünnepség zárásaként a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és mécseseit a várban található emléktábláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!