Veszprém

2015.02.23. 15:25

A ferences renddel ismerkedtek a hívek

A megszentelt élet évében azt a célt tűzte ki a Szent Mihály-főplébánia egyházközsége, hogy minden hónapban megismerkednek egy szerzetesrenddel.

Napló-információ

Ennek a sorozatnak az első állomása volt február 19-én este a Károly-templomban a Sümegen élő és szolgáló ferences szerzetes, Reisz Pál előadása, mondta el a bevezetőben Nagy Károly apátkanonok. A Szent Mihály Bazilika plébánosa régi vágyát is megosztotta a jelenlevőkkel, mely szerint nagyon szeretné, ha Veszprémben is újra letelepedne egy szerzetesrend.

Az előadás után a szentmisét Reisz Pál ferences atya a vendéglátó Nagy Károly plébánossal és Felker Zsolt káplánnal mutatta be Fotó: archív

Pál atya előadásában a rendalapító Assisi Szent Ferencről beszélt, aki máig nagy hatással van nemcsak a ferences rend tagjaira, de a világon számtalan emberre. A rendet 1209-ben alapította, amikor elhatározta, hogy szegénységben éli majd életét. A ferencesek koldulásból éltek akkoriban, a korszak másik kolduló rendje pedig a domonkosok rendje volt. Szent Ferenc életét a Napfivér, Holdnővér című filmből ismerték meg sokan, s az idilli történet hatására sokan beléptek idehaza is a rendbe. Szinte a kezdetektől jelen vannak hazánkban. A ferencesek több kegyhelyen szolgálnak világszerte, így Szentföldön is. Elsődleges feladatuk az evangelizáció, de jelentős részt vállalnak az oktatásban, a kulturális örökség megőrzésében, a rászorulók segítésében. Magyarországon a ferencesek mintegy ötven helyszínen vannak jelen.

Az előadás után szentmisét mutatott be Reisz Pál ferences atya a vendéglátó Nagy Károly plébánossal és Felker Zsolt káplánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!