Veszprém

2015.05.08. 17:21

Királyok és királynők

Veszprém - A kisgyerekek számára is tartalmas programokat kínáltak a Gizella-napok. A Padányiban működő 126. sz. Szent Imre Cserkészcsapat Görgey rajának kiscserkészei játékos formában ismerkedhettek meg a magyar koronázási hagyományokkal.

Szám Dorottya

Királyok és királynők szerepébe bújhattak a gyerekek Fotók: Nagy Lajos

Rövid időre kis királyokká és királylányokká változhattak a diákok, akik megtudhatták, hogy milyen öltözék és milyen belső tulajdonságok teszik a jó uralkodót.

- Körbejártuk a László Károly Gyűjtemény barokk termeit a gyerekekkel, akik nagyon ügyesek voltak. Alapos történelmi ismereteiknek köszönhetően külföldi és magyar királyokat soroltak, elmondták, hogy melyek azok a személyiségvonások, amelyekkel a történelmünk híres uralkodói jellemezhetőek. Igazságosság, bölcsesség és alázatosság – hangzott az egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy melyek a jó uralkodók ismérvei. A legizgalmasabb része pedig az volt, amikor meg kellett keresni a képeken a királyt vagy királynét vagy olyat akiből az lehetne, és a hurkapálcára erősített különböző formájú koronákkal "megkoronázni" illetve összeszedni azokat a tulajdonságokat amik egy uralkodónak szükségesek – tudtuk meg Bálint Georginától, a Szent Imre Cserkészcsapat tagjától, a diákok kísérőjétől. A program szervezői Környei Ágota és Hajdu Franciska muzeológusok voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!