Veszprém

2015.08.12. 11:31

A veszprémi belváros árnyékos oldala

Veszprém – Kettős arcát mutatja lakóinak a belváros: míg a Kossuth utca a rehabilitációnak köszönhetően szép új köntöst kapott, a határvonalon túl a koszos képével riogat.

Tremmer Tamás

A belvárosi rekonstrukció határvonalán túli állapotokra hívta fel a közvélemény és a városvezetés figyelmét Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. A 20 emeletes épület bejáratát ellepi a kosz, a lepényépület teteje beszakadt. Bizony ráférne a házra a Fidesz által már sokat ígért, de még egyszer sem teljesített rehabilitáció, hangsúlyozta.

Megmutatta, hogy az OTP parkoló alatti egykori üzletek szintén siralmas képet mutatnak, a helyet hajléktalanok és éjszakai mulatozók piszkítják. Jelezte, többször kezdeményezte, hogy a város szerezze vissza tulajdonba az üzletek maradványait és ott újra parkolókat alakítsanak ki. Tudomása szerint az önkormányzat februárban visszaigényelte az államtól a területet, de a döntésről nincs információja.

Szerinte a Kossuth utca 21. szám alatti, úgynevezett Lordok Házánál sem jobb a helyzet. A rehabilitáció keretében bekerítették ugyan a hulladékgyűjtő edényzet tárolására kijelölt területet, de az nem zárt, azaz az önkormányzat a saját rendeletét sem tartotta be.

A házban lakó Kiss Dezsőné a Naplónak hangsúlyozta, a szeméttel mindig gondjuk volt, ezért örültek, hogy végre zárt lesz a konténertároló. Ennek dacára mi épült...? A hajléktalanok továbbra is széttúrják a konténerek tartalmát. A helyszín tele van kartonpapírral, ami a Kossuth utcai üzletekből kerül ide. A közterületből elkerítettek egy részt, a négy oldalból mindössze egyet, ami az ésszerűtlenség ne továbbja Aki ezt tervezte, aki ezt elfogadta, nem gondolkodott? – fogalmazta meg. Csoda, hogy a szemetesek még nem emelték fel a hangjukat ez ellen.

Ha a város szívében nem tudták megoldani a zárt konténertárolót, akkor hol? Ennél jobban nincs szem előtt a szemét, vetette fel Virányi Györgyné. Hozzátette, azt hallják, hogy a lakók kérésére lett ilyen, de ez nem igaz, velük senki nem egyeztetett. A korábbi állapotban legalább volt valami rendszer, tudták, melyik lakáshoz melyik tárolóedény tartozik. De most? Krétával van ráírva a konténerre, de olyan sűrűen állnak, hogy nem látszik. Mindenki szórja mindenhova. Jelezte, a szelektív gyűjtés sincs megoldva, mindössze egy sárga konténer maradt, miközben korábban volt üveggyűjtőjük is.

A hajléktalanok egész éjjel itt randalíroznak a hálószobánk ablaka alatt. Csapkodják a kuka fedelét, képtelenség pihenni, fakadt ki Gazsó József. Reggelente nem győzik összeszedni a szemetet, amit szétszórtak. Zetényi Csukás Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatemeletes, 108 lakásos házhoz nem biztosítottak egy mentőbeállót. Az a benyomása, hogy a parkolóhelyek kialakítása mindent felülírt. Az utcában egy sebességkorlátozó tábla kihelyezésére is szükség lenne, mert a kocsik gyorsan mennek, a gyalogosforgalom pedig nagy.

Az elhangzottakra természetesen reagált Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere. Hangsúlyozta, már több alkalommal rögzítették, hogy a város vezetése a Kossuth utcai toronyház lakóközösségével együttműködve az épület felújításának forrásait biztosítani kívánja. Megismételte, rövid időn belül meglesz a közel egymilliárd forint az épület felújítására. Szorgalmazzák, hogy a környező ingatlanrészek felújítása is megtörténjen. Sokat dolgoznak az ügyben és a remélt eredmény már nincs messze.

A Kossuth u. 21 szám alatti épület hulladéktárolójának ügyében újra elmondta, hogy egy korábbi kormányrendelet és egészségügyi miniszteri rendelet alapján született az a városi döntés, miszerint közterületen háztartási kommunális hulladékot csak zárt edényben lehet tárolni. A zárt módon történő tárolást azoknak a lakóknak, illetve lakóközösségeknek kötelességük biztosítani, (lásd például a Kossuth utcai toronyház  hulladéktárolója) akik a hulladékot - például konténerben - közterületen tárolják. Sajnálatos, hogy egy önkormányzati képviselő, aki a jogszabályalkotó testületben – Veszprém város közgyűlésén – jelen van, és maga is részt vesz a döntésekben, ezt nem érti, tette hozzá.

Emlékeztetetett arra, hogy a belváros közterületeinek, épületeinek, intézményeinek megújítására az elmúlt években Európai Uniós és hazai, ebben jelentős részben magánerőből, közel 20 milliárd forintot költöttek a Veszprémben élők és a hozzánk látogatók nagy többségének megelégedésére és tetszésére. Továbbra is elkötelezettek abban, hogy munkájukkal a város fejlesztését és szebbé tételét szolgálják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!