Veszprém

2015.09.25. 19:56

Források fakadnak a turistaúton

Veszprém nyugati Séd-völgye feletti dolomit magaslat, az úgynevezett Sas-hegy és környéke a városunk legszebb kirándulóhelyének tekinthető.

Jákói Bernadett

A gyalogos, a kerékpárturizmus és a szabadidősportok színhelyéül remek szolgálatot tesz friss és üde levegőjével, sziklarendszerével, faunájával. Innen egészen más arculatát mutatja a Séd–patak menti zöld övezet, csodálatos panorámakép tárul az erre kirándulók elé. Veszprém és környéke egyetlen turistaútja a Piros sáv jelzés, majd az ebből elágazó úgynevezett Tekeres-völgybe vezető Piros +, amelyet követve Nemesvámosig, illetve egészen a márkói erdőig lehet kellemes erdei sétákat tenni. Egyetlen turista útvonalunk, viszont elég elhanyagolt állapotot tükröz, szemétkupacok, elfáradt háztartási és elektronikai hulladékok övezik a csodálatos sétautat. Legújabban az esőzések hatására buzgárok, források törtek fel az egykori malmok által övezett területen, ami most éppen ezt a gyalogos útvonalat is veszélyezteti.

Szinte kisebb  tóvá nőtte ki magát a feltörő forrás a turistaút mentén 
Fotó: Jákói Bernadett

A közeli látnivalók megtekintése, mint a Kökörcsinrét, az Ördög szikla, és a Csatár felé vezető ma két nyomsávos gyalogos és kocsi út a víz feltörésével szinte megközelíthetetlen. A kiskert tulajdonosok szerint már évek óta megfigyelhető ez a jelenség, s mára szinte tóvá nőtt a feltörő víz a sziklák tövében, különösen a kiskertek kerültek e miatt veszélybe. A természet hódítása felülírja az ember jó szándékát, javasolt a gyalogos kirándulóknak, hogy a Sas-hegyen át a Piros + (kereszt) jelzésen elindulva közelítsék meg az Ördög sziklát és a környékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!