Veszprém

2015.11.06. 17:27

Elkezdődtek a levéltári órák

Veszprém - Rendhagyó történelemórákon vehetnek részt azok a veszprémi diákok, akik iskolájuk szervezésében látogatnak el a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárba.

Jákói Bernadett

Mint ismeretes, évek óta nyitott kapukkal, tematikus közönségtalálkozókkal és célcsoportokat megszólító közművelődési programokkal várja a látogatókat a veszprémi közgyűjtemény.

Az idén ősszel megnyílt Sublótba zárt háború című, az otthon őrzött első világháborús emlékekből összeállított kiállítás hívogatja a téma iránt érdeklődőket. A közelmúltban a veszprémi Báthory István Általános Iskola 6. c osztálya látogatott el rendhagyó történelemóra keretében Radnai Zsuzsanna tanárnő vezetésével a szakemberek által vezetett foglalkozásra. A lelkes diákok elsőként a levéltár új és korszerű, modern technikával felszerelt oktatótermében Tóth Péter levéltáros segítségével játékos információs elemekkel ismerkedhettek meg az I. világháború 100 évvel ezelőtti történéseivel. A diákok, megtekintve a folyosón felállított kiállítást, tárlóról tárlóra, részletesen bepillanthattak a katonai tábori élet rejtelmeibe.

Nagy Balázs Vince levéltáros a foglalkozás utolsó részében a közgyűjtemény által őrzött, az egykori Veszprém vármegyét és konkrétan Veszprémet bemutató történelmi, közigazgatási térképek segítségével hívta játékos feladatra a diákokat. A foglalkozásvezető szakemberek hangsúlyozták, hogy az első világháború molinókra elkészített mobilváltozatát az iskolák kikölcsönözhetik a levéltárból, így az érdeklődő oktatási intézmények folyosóin, tereiben felállított mini kiállításon keresztül is közelebb kerülhet a tanulóifjúság a napjainkban centenáriumi évfordulóját ünneplő, a kor társadalmi és politikai életét meghatározó nagy háború egy-egy, a helyi történelmi eseményeit bemutató szeletéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!