Veszprém

2015.11.19. 15:02

Mikes Kelemen emlékét idézték

Veszprém – A Veszprém–cserháti Társaskör Kulturális Egyesület meghívására Mikes Kelemen, a magyar irodalom és kultúrtörténet kimagasló alakja emlékét és életét idézte fel születésének 325. éves évfordulója alkalmából egy előadás keretien belül Péller Andrásné nyugalmazott tanár az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Nagy László Termében.

Jákói Bernadett

– II. Rákóczi Ferenc íródeákja és kamarása volt egyben Mikes Kelemen, aki elkísérte a fejedelmet Lengyelországba, Franciaországba és Törökországba, s haláláig kitartott mellette, illetve később emléke mellett is – hallhattuk az bevezetőben. A magyar irodalomban a rokokó mestereként, a magyar széppróza megteremtőjeként tartják számon. Írásművészetére egyrészt a barokk nemesi irodalom, másrészt francia műveltsége hatott. Fő műve a Törökországi levelek című levélregény-gyűjtemény, amely az emigráció mindennapjait írta le, kiegészítve Mikes olvasmányaiból szerzett történelmi, vallás- és művelődéstörténeti adatokkal; ezenkívül számos francia vallási, egyháztörténeti, pedagógiai művet fordított le. Ezek a művek az életében sajnos nem jelentek meg.

Péller Andrásné a mára kissé feledésbe merült Mikes Kelemen tartalmas életútját tárta fel a hallgatóságnak 
Fotó: Jákói Bernadett

Péller Andrásné, ahogyan a klubtársak ismerik, Pannika kitartó szorgalommal kutatja a mára feledésbe merült jeles, kultúrtörténeti tevékenységük révén kimagasló személyek életútját, munkásságát és dolgozza fel bemutatásra az érdeklődő közönség számára. Idézetekkel és szellemes történetekkel színesítve ismerhette meg a hallgatóság mindazt a magyar és világirodalmi örökséget, amelyet Mikes Kelemen a száműzetése során írt és hagyott hátra az utókornak. A nyugdíjas előadó nemcsak Veszprémben, hanem a megye több településén is nagyon népszerű az előadás-sorozatával, legtöbbször a Csopaki Nyugdíjasklub meghívására mutatja be a kutatómunkájáról készített tematikus, vetítéses előadásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!