Veszprém

2016.01.14. 12:32

Kevesebben, de intenzívebben vették igénybe a könyvtári szolgáltatásokat

Veszprém - Tavaly némileg csökkent a személyes látogatók száma, kevesebben tértek be az intézményekbe, azonban intenzívebben használták a könyvtárat – tudtuk meg Pálmann Judittól, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatójától.

Kutasi Zsófia

– 2015-ben forgalmi adataink a korábbi évhez képest jelentősen változtak. A kölcsönzött dokumentumok száma, a kölcsönzések gyakorisága, a hosszabbítások emelkedő tendenciát mutatnak. Aki megtapasztalta a szolgáltatásokat, az kedveli a könyvtárainkat és él is a lehetőségekkel – fogalmazott az igazgató.

A gyűjtemény megfelelően jó, az állomány három éve kiegyensúlyozottan és tervszerűen gyarapodik az állami támogatásnak köszönhetően. Pálmann Judit szerint fontos, hogy elérjék azokat is, akik nem ismerik még a könyvtári szolgáltatásokat, programokat.

A Cholnoky-lakótelepi könyvtárban átépítés miatt volt egy hosszabb zárvatartási időszak. – Kisebb alapterületen és gyűjteménnyel dolgoznak a kollégák, ugyanakkor sikerült kialakítani egy gyermekkönyvtári részt, gyermekkuckót, ami egészen új és pozitív szolgáltatás, a gyerekek, szülők körében pedig hamar népszerű lett – mondta Pálmann Judit.

A megyei könyvtárban továbbra is gondot okoz a talajvíz, a liftek nem működnek, de a dolgozók mindent megtesznek azért, hogy megfelelően kiszolgálják a látogatókat, akik a földszinten friss és keresett kötetek közül is válogathatnak.

Könyvtárpontot nyitott az intézmény az agórában, ahol várakozáson felüli volt a beiratkozás. 2015-ben közel százötvenezer dokumentumot kölcsönöztek az olvasók. A legtöbben időben visszavitték a könyveket; elsőfokú felszólítást egy százalékuk, ezerötszáznyolcvankilencen, másodfokút kétszázhetvenegyen, harmadfokút százhuszonhatan, negyedfokút huszonegyen, szigorú felszólítást pedig negyvenöten kaptak. A Március 15. úti könyvtárban is beindult az elektronikus kölcsönzés, ott háromszáznégy felszólítást küldtek ki. Az igazgató szerint összességében ezek jó arányok. Könyves vasárnapot tartott az intézmény októberben, ezen a napon késedelmi díj felszámolása nélkül lehetett visszavinni a könyveket, ezzel a lehetőséggel hatvanhatan éltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!