Veszprém

2016.01.19. 08:52

Megemlékezés a veszprémi költőről

Endrődi Sándor születésének 166. évfordulóját ünnepelték a költő tiszteletére állított szobornál hétfőn délután.

Piltman-Horváth Barbara

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezésében tartottak megemlékezést az Endrődi Sándor utca 57. szám előtt, civil kezdeményezésre emelt szobornál.

A megemlékezést Marosvölgyi Gergely, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjának Endrődi Sándor A költészethez című versét szavalta. Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő emlékező beszédében elmondta, megtisztelő számára, hogy a Kisfaludy Társaság tagjáról, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjáról mint Veszprém szülöttéről szólhat. – Életét szinte ki lehet olvasni a verseiből, szelíd természetét, Alsóörs és a Balaton imádatát, felesége és gyerekei korai halálának gyászát. Elismerését mi sem jelzi jobban, mint hogy már életében utcát neveztek el róla Veszprémben, és 2005 óta minden év január 16., születésének évfordulója közelében megemlékeznek róla.

A megemlékezést koszorúzás követte, a város képviseletében Halmay György László és Némethné Károlyi Jolán helyezett el koszorút, majd a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör alelnöke, Tatai Lajos és felesége, Tatai Lajosné is koszorúval rótta le tiszteletét a költő előtt. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának elnöke, Kovács Gábor Zoltán és alelnöke, Kanyár Erika is koszorúval és főhajtással tisztelgett a neves költő emléke előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!