Veszprém

2016.01.02. 14:42

Nyolcvan fillér volt a Napló, huszonhármat fizetett a kettes

Címkék#napló

Negyven évvel ezelőtt, 1976. január 1-jén a Napló XXXII. évfolyama jelent meg, a fejlécen Világ proletárjai egyesüljetek! mottóval, az MSZMP Veszprém Megyei Bizottsága és a megyei tanács lapjaként, ára nyolcvan fillér volt.

Civil Tudósítónktól

A címlapon arról adott hírt, hogy „szebbé, kulturáltabbá váltak megyénk lakóinak életkörülményei”. 1975-ben véget ért a IV. ötéves tervidőszak, melyben a megyében működő tanácsok közel négy és fél milliárd forintot költöttek a települések fejlesztésére. Az értékelt öt év alatt tizenhétezer-hétszázhatvannyolc lakás épült, hétszázötvenhárom kórházi ággyal, tizenhat körzeti orvosi rendelővel, két szakorvosi rendelőintézettel, ötezer-százhuszonegy óvodai hellyel, százötvennyolc általános és tizenhat középiskolai osztályteremmel, kétszázhuszonkét kilométer szilárd útburkolattal gyarapodott a megye. A Petőfi Színház Moliére Tartuffe című színművét, a gyermekeknek a Dicsekvő varga című mesejátékot vitte színre. Az apróhirdetésekben legtöbben Trabant 601-es és Skoda S 100-as gépkocsit kínáltak eladásra. Állásajánlatot találtak szerelők, gépkocsivezetők, raktárosok, gépírók, műszerészek, vízdíjbeszedők, lakatosok, villanyszerelők, állatgondozók. Megyénk legjobbjai voltak sportban Laki Pálné kézilabdázó, Németh Gyula és Jankó Ilona atléta, Sági Tibor tekéző, Payer Ildikó traplövő, Takács Jenő ökölvívó. Megnyílt a tizenkétmilliós beruházással készült Jankovics-lakótelepi, háromszáz személyes óvoda, életbe lépett az új KRESZ, a veszprémi Vörös Október filmszínházban az Oklahoma olaja című amerikai és a Nagy attrakció című szovjet filmet vetítették. Az első hét nyerőszámai voltak: 42, 60, 62, 74, 89, öttalálatos szelvény nem volt, a kettesekre huszonhárom forintot fizettek. Az új év harmadik napján hazánkba is betört az Európában napok óta tomboló ítéletidő, a szél sebessége megyénkben elérte a százhúsz kilométeres sebességet, a szélvihar oszlopokat döntött ki, vezetékeket szakított le.

Szerző: Müller Anikó Hanga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!