Veszprém

2016.04.23. 09:13

Előírásszerűen működik-e a hulladéklerakó?

Veszprém - A Demokraták Veszprémért frakció tagjai aggódnak a Földért, az ország egyik kiemelt turisztikai övezete mellett lévő területért, a környező településekért.

Balla Emőke

Hartmann Ferenc és Katanics Sándor veszprémi önkormányzati képviselők a Föld napján körülnéztek a 158 település hulladékát kezelő Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelési Központ királyszentistváni  hulladéklerakójánál, mivel jelzéseket kaptak az ott tapasztalható állapotokról. Azt látták, hogy válogatás és feldolgozás nélkül, a bálákat egyenesen a depóra hordva, a bálahalmazokat egymásra  rakva, majd kompaktorral tömörítve deponálják a hulladékot. Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője a helyszínen azt kérdezte, előírásszerűen működik-e a rendszer, a telepvezető erre nem válaszolt. Katanics Sándor önkormányzati képviselő arra várja a választ, hogy miért nem működik a válogató (ott jártukkor nem működött, mondta), miért nem történik meg a helyszínen a beérkező hulladék szétválogatása, mechanikai kezelése. A hulladék hány százalékát válogatták át, hogyan lehet, hogy bontatlan bálahalmokban teszik a hulladékot a lerakóba, előírásszerű-e a hulladék takarása, vizsgálta-e a környezetvédelmi hatóság a lerakó működését? - kérdezte.

A létesítmény európai uniós forrásból, közel öt milliárd forintból épült. A képviselők nemcsak a környezetért aggódnak, hanem azért is, hogy ha nem előírásszerűen működik a rendszer, az unió akár vissza is követelheti a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!