Veszprém

2016.04.13. 10:35

Időmetszet a veszprémi fotográfusok hőskorából

Veszprém – Veszprémben élt egykori fotográfusok tevékenységéről, múltbéli szerepükről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeumban Rainer Pál történész, muzeológus a Múzeumi Szabadegyetem legutóbbi sorozatában.

Jákói Bernadett

– A mai digitális technika korának embere egy múltba tekintő előadás jegyében találkozhatott a Veszprémben tevékenykedő egykori fényképészmesterek életével. Vitéz Mészáros István, Becske Adolf, Brand Rudolf, Kollár Adolf, Péti Szilveszter, majd később Glázer Dezső, Somogyi Sándor, Streit József neve régi képeslapok láttán ismerősnek csengenek a mai korunkban is . A korabeli  képeslapok, fotódokumentumok készítőinek mára ránk hagyott alkotásai szinte kultúrdokumentumokként őrzik a múlt titkait. Ahány különböző értő szem tekint ezekre a képekre, mindenkinek szinte üzennek valamit. A helyi szokások, népi hagyományok, a ruházat, a lakások, közösségi színhelyek belső bútorzata egytől egyig egy adott kor társadalmi életmódját hivatott szemléltetni. A helytörténeti kutatók nélkülözhetetlen segédanyagait rendszerbe foglaló képeslapgyűjtők is megtalálják saját kincsüket és értéküket ezeken az időlenyomatokon. Az előadás titkokat tárt fel az egykoron élt emberek világából, társadalmi kapcsolataiból, de bepillantást nyerhettünk a fotóműtermek kulisszáiba is. Bőröndbe zárt pillanatgép, ahogy mondhatnánk az utókorban. Valóban, ezek a fotográfusok többkilós, böröndnyi felszereléssel érkeztek az események színhelyére, és igyekeztek másodpercnyi pillanatokban is megőrizni az örökkévalóságnak a múlt minden részletét. Így nekik köszönhetjük a régi Veszprém arculatának látványképét, a mai nevezetességek korabeli megjelenítését, közösségi színtereken történő események megörökítését. Sőt a már nem létező városrészek mindennapjaihoz tartozó, a történelem szele által elfújt utcák, házak, közterek papírlenyomaton való megőrzését is. Egy időmetszet a fotográfia hőskorából, sorsok, cselekvő emberek tekintete, várost szépítő és építő emberek közössége, a polgárság szemlélete tükröződik a fotókon a múltból a jelenbe mosolygó, vagy éppen komoran tekintő ismeretlen ismerős veszprémiekről.

A Múzeumi Szabadegyetem sorozatában a XX. század első felében tevékenykedő  veszprémi fotográfusok munkásságáról hallhatott a közönség  (Fotó: Jákói Bernadett)

– Történészként foglalkozom a képekkel, a fotórelikviákkal, a múzeum gyűjteményében csaknem 1700 darab, többségében katonai tárgyú fotót határoztam meg, részletesen leírtam, hogy mi látszik rajta. Minden apró részlet mára üzenet az utókornak, ami az egykoron a városunkban élt és tevékenykedő fotográfusok lelkes hivatástudatának köszönhető – fogalmazta meg Rainer Pál előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!