Veszprém

2016.04.04. 14:53

"Stigelmaier Józsefné mondjon le a mandátumáról" - Hartmann Ferenc szerint a bocsánatkérés nem elég (frissítve)

Veszprém - Stigelmaier Józsefné azonnal mondjon le a képviselői mandátumáról, szólította fel őt Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője.

Balla Emőke

A veszprémi önkormányzat képviselője emlékeztetett Katanics Sándornak a múlt csütörtöki közgyűlésen elhangzott hozzászólására, mely arról szólt, hogy ül a Fidesz–KDNP-frakcióban valaki, aki az egyik közösségi oldalon beírt bejegyzésre felháborító módon reagált. A „Mi tetszik a migránsokon?" bejegyzésre az volt a válasz: „a Scania féknyom". A Fidesz egyik képviselője így reagált: „Én még hátramenetet is kapcsolnék. Biztos, ami biztos". Kommentjét lájkolta Pálinkás Roland. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de így hívják a Fidelitas veszprémi elnökét, mondta Hartmann Ferenc.

Fotó: Balogh Ákos

A Demokraták Veszprémért frakcióvezetője közölte, ha a Fidesz–KDNP-frakció valóban elutasít minden olyan magatartást, amely a demokrácia értékét csorbítja, akkor lemondásra kell felszólítania Stigelmaier Józsefnét. Ha nem mond le, akkor nincs más lehetőség, mint a frakcióból való kizárás és az önkormányzati pozíciókból való visszahívás.

Bár a közösségi oldalon megjelent Stigelmaierné bocsánatkérése – „Sajnálom, hogy egy alapvetően humorosnak szánt bejegyzés alatt írt kommentem egyes embereket ilyen nagymértékben felkavart. Nem volt célom senkit megsérteni, ezért elnézést kérek a rosszul sikerült komolytalan viccért." – Hartmann Ferenc szerint az ügyet bocsánatkéréssel nem, csak lemondással lehet lezárni.

Porga Gyula közleményében úgy fogalmazott: a város büszke politikai kultúrájára, ami a kölcsönös párbeszéden és az intelligens vitákon alapul. „Ebbe a kultúrába nem férnek bele az olyan cselekedetek, amikor egy képviselő büntetőfeljelentést tesz egy polgár szabad véleménynyilvánítása miatt, de az sem, ha egyesek megbotránkoztató és ízléstelen kijelentéseket tesznek, amelyek az emberek többsége számára felkavaróan hatnak."

A polgármester kéréssel fordult a többségi frakcióhoz, hogy vizsgálja ki az ügyet és tegye meg a szükséges lépéseket. A Fidesz–KDNP-frakció figyelmeztetésben részesítette a képviselőt.

A frakció szerint az illegális migráció valós veszélyét mi sem bizonyítja jobban, mint Párizs és Brüsszel tragikus eseményei. „Ugyanakkor nem engedhetjük, hogy a józan ész döntései helyett indulatoktól vezérelt, megbotránkoztató kijelentéseket  tegyünk. A Fidesz–KDNP veszprémi frakciója elhatárolódik az ilyen megnyilvánulástól, és sajnálja, hogy Stigelmaier Józsefné képviselő asszony ilyen dolgokkal viccelődött. A frakció ezért figyelmeztetésben részesítette a képviselőt, aki tettéért azóta nyilvánosan is bocsánatot kért. Sajnálatos, hogy erre a gesztusra nem volt képes a Demokraták Veszprémért képviselőcsoportjának tagja, Katanics Sándor, aki jogtalanul vont egy veszprémi civil embert büntető eljárás alá és tette ki meghurcoltatásnak.

Ezzel szemben a képviselő asszony sajnálatát fejezte ki és elnézést kért mindazoktól, akiket megsértett. Elnézést kért, ahogy ezt tette Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei országgyűlési képviselője, amikor félreérthetetlen módon azt mutatta egy parlamenti felszólalás alatt, hogy puskával lelőné politikai ellenfeleit. Ezzel az ügy részéről le volt zárva, és ma is országgyűlési képviselő, sőt az MSZP országos elnökhelyettese."

A Fidesz–KDNP veszprémi frakciója közölte, lezártnak tekinti az ügyet, és bízik benne, hogy a veszprémi közélet visszatér az eddig megszokott nyugodt medrébe.

Kerestük Stigelmaier Józsefnét, akit eddig nem sikerült elérnünk.

Frissítés: Katanics Sándor képviselő reagált a Fidesz–KDNP veszprémi frakciójának közleményére. Ebben úgy fogalmaz: nagyfokú gátlástalanságra vall, amit a Fidesz–KDNP-frakció közleménye tartalmaz. Egyenlőséget vonni két olyan ügy közé, aminek semmi köze egymáshoz, a veszprémiek megtévesztése, lenézése, írta.

„A Fidesz–KDNP veszprémi frakciójának egyik tagja, ahogyan arra már a közgyűlésen is felhívtam a figyelmet, gyűlöletkeltésre alkalmas bejegyzést tett nyilvánossá, és maga is gyűlölködő megjegyzést fűzött hozzá. Valójában gyilkosságra buzdított, amit ő lehet, hogy viccnek próbál utólag beállítani, de ez sajnos sokkal több volt annál. Régebbi megosztásai egyértelműen támasztják alá, hogy ez nem egy pillanatnyi kihagyás volt csupán. Ezt a szégyenletes tettet összehasonlítani azzal, hogy mertem élni állampolgári jogommal, ami miatt ’büntetésből’ már vissza is hívott a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja tisztségemből, elképesztő cinizmusra és arcátlanságra vall. 2014 januárjában, miután képviselői munkám során feltártam a Hangvilla-beruházással kapcsolatos, szabálytalan szerződéskötés egyes részleteit, és ezt a Legfőbb Ügyészség levelével is bizonyítani tudtam, a város fideszes polgármestere sajtótájékoztatón fenyegetett meg perrel. A sajtótájékoztatón, aminek politikai témája volt, a vállalkozó is megszólalt. Meggyőződésem szerint nem a politikai tevékenységemet, hanem a tanári hivatásomat támadta. Állampolgári jogom perben keresni az igazam. Az, hogy ezt a bíróság nem úgy ítélte meg, ahogyan én láttam, nem lehet oka a tisztségem megvonásának. S nem ok arra, hogy bárkitől is bocsánatot kérjek. Nem én mondtam nagy nyilvánosság előtt elítélhető kijelentést, hanem rólam mondtak a hivatásommal kapcsolatosan olyasmit, amit nem vagyok köteles tűrni. Méltatlan, koncepciós eljárást folytatott velem szemben a Fidesz. S most is méltatlan, hogy egy szalonképtelen képviselőjével próbál azonos szinten kezelni.

A Fidesz mára elveszítette minden józanságát, értékrendje nincs, valójában a választók folyamatos megtévesztésével próbál hatalomban maradni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!