Veszprém

2016.11.07. 08:18

Egeralja együtt ünnepelt

Veszprém megye észak-nyugati kistelepülése Egeralja 2016. október 30-án ünnepelte meg az Egeralja Jövőjéért Alapítvány kezdeményezésére a település újra önállóvá válásának 25. évfordulóját. A jubileumi rendezvényt a falu lakosságával összefogva Gadácsi Attila és Ferenczy Ágnes kezdeményezte.

Jákói Bernadett

A község 1949 óta nem használhatta ősi, először 1404-ben a krónikákban is említett nevét,  azt csak 1991. november 1-én kaphatta  vissza.

A falu középkori főterén Gadácsi Attila köszöntötte a lakosságot, majd a helyiekkel közösen ültették el a község fáját, az égerfát.

(fotó: Jákói Bernadett)

 

A falu lakói a XII. században királyi vadászok voltak. 1735-ben Bél Mátyás a leírásában két jelentősebb családot említ, a Boncz és az Egerallyi családot, az utóbbiak ma már Ferenczyeknek nevezi magukat. Leszármazottaik ma is élnek a faluban. A török időket átvészelő település lakói a reformációt kezdődően reformátusokká váltak.

Iskolások színvonalas műsorral szerepeltek a megemlékezésen (fotó Jákói Bernadett)

1949-ben Egeralját a szorosan mellé épült Adorjánházával egyesítették, majd 1991-ben ismét önállóságot kapott.

Az újra önállósulásban nem kevés szerepe volt a falu szülöttének Szalóky Károly, a falu polihisztorának, tehetséges parasztköltőjének, festőjének.

A középkori falu főterének helyén a község névadó fájának, égerfának az ültetésével kezdődött a jubileumi program. A művelődési házban Farkas Jenő polgármester köszöntője után Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese idézte vissza az eltelt évtizedek történéseit.

Fotó: Jákói Bernadett

A helyi iskolások versmondása és Varga Gadácsi Katalinnak a faluról és környékéről készült fotói, képei emelték a hely hangulatát. A celldömölki Régi Zene Trió színvonalas muzsikálása tette bensőségessé az ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!