Veszprém

2016.12.18. 13:45

Cafeteria 2017

A munkaerőhiány időszakában különösen fontos a vállalatoknak nemcsak a toborzás, de a munkaerő megtartása is.

A munkáltatók nagy része használ különféle juttatásokat, saját ösztönzőrendszereket. A jövő évi tervezéshez fontos az aktuális jogszabályok megfelelő ismerete és értelmezése. A Veszprém Megyei Humán Szakemberek Klubjának kibővített ülésén még plusz széksorokat is kellett betenni, annyi érdeklődő humánerőforrás-menedzser és bérszámfejtő vett részt.

Az összejövetelen nem a száraz adatokra alapoztak. Fata László, a Cafeteria Trend Kft. ügyvezetője nemcsak a munkavállalókat tudta jól megfogalmazott mondataival elvarázsolni és ösztönözni, a résztvevőket is hamar a bűvkörébe kerítette.

- Jelenleg a munkabér közterhe körülbelül 93 százalék, ami igencsak megterheli a vállalatokat. Ugyanakkor a cafeteria-elemekkel elő tudjuk segíteni a munkaerő kötődését a vállalathoz, ami a jelenlegi munkaerőhiányos piacon nagyon fontos.

Fata László felcsigázta a hallgatóságát Fotó: Pesthy Márton

A szakértő elmondta, teljesítmény jutalmazásáért nem adhatnak béren kívüli juttatást, kössék azt munkakörhöz, képzettséghez vagy a vállalatnál eltöltött időhöz. A legnagyobb újdonság, hogy a 34,51 százalékkal adózó béren kívüli juttatások között 2017-ben megjelenik a készpénz évi 100 ezer forintig. Népszerű még az ugyanígy adózó Széchenyi Pihenőkártya ismert alszámlái, a vendéglátás, a szállás- és a szabadidős szolgáltatások. E cafeteria-elemeknél a közszférában 200 ezer, a versenyszférában pedig 450 ezer forint lesz a kedvezményes határ. 2017-től adómentes juttatás a mobilitási célú lakhatási támogatás, ami öt évig adható, a különböző egészségügyi szolgáltatások és a bölcsődei mellett már az óvodai ellátások térítése is.

Adómentes még a sportrendezvényekre szóló belépő és a kulturális belépő évente 50 ezer forintig. A törvény szerint valamiért a mozi nem számít kultúrának, így mozijegyet nem vehetnek azon a cafeteria-elemen.

- Önök hogy csalogatnák a munkavállalót? Képzeld, ha nálunk dolgozol, kapsz olvasójegyet a helyi könyvtárba! Vajon mekkora befolyásoló tényező lesz a döntésében? Valószínűleg elég csekély. De ha azt mondjuk: Képzeld! Év végén a közelben, Bécsben koncertezik az AC/DC, céges kiruccanást szervezünk rá. Mindjárt vonzóbban hangzik, nem igaz? - keltette fel még az előadás résztvevői között is az érdeklődést a szakember. Meg is magyarázta, hogy ez teljesen beleilleszthető a béren kívüli juttatások közé; koncertjegyet vásárolhatunk kulturális belépő gyanánt, hiszen ez is egy kulturális esemény, ráadásul jobban is hangzik toborzáskor, és biztosak lehetünk benne, hogy, mint a népmese, szájról szájra terjedni fog, hogy ennél a cégnél koncertekre járnak minden évben. Akár még munkavállalót is csábíthatunk át egy másik vállalattól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!