Veszprém

2016.12.18. 15:50

Óriási méreteket ölt hazánkban a szakemberhiány

A szakképzés európai hetén részt vevők lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák egymással kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat, amelyek ösztönözik a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést.

A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a szakoktatást és szakképzést. A Veszprémi Szakképzési Centrum is csatlakozott a programsorozathoz, amelynek keretében a VSZC Jendrassik–Venesz Középiskolája és Szakközépiskolája tájékoztató fórumot szervezett. A szakemberhiány óriási méreteket öltött, és ma már nemcsak Budapesttel, de a nagyobb városokkal is versenyezni kényszerülünk. Olyan szakemberek, fiatalok kellenek tehát, akik az iskolapadból kikerülve egyből „hadra foghatók” és itt maradnak – mondta el köszöntő beszédében Gulkai László iskolaigazgató. Továbbá hozzátette, akár tanulóként, akár felnőttként dönt valaki a szakmatanulás mellett, a duális rendszer révén duplán megtérül a befektetett energia. A programban a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai a szülők és a tanulók számára előadást tartottak.

Szedmák Péter szakképzési tanácsadó kiemelte, hogy a szakma tanulása nem csak az ifjúság számára lehet kifizetődő. Sokan már munka mellett ülnek be ismét az iskolapadba, néha önszántukból, néha azért, mert a jogszabályok megkövetelik, hogy a munkavállaló a tudását kiegészítse egy szakképesítéssel vagy új ismeretekkel. A juttatások ilyen esetben is járnak, ahogy a munkabérrel és a tanulói fizetéssel kapcsolatos járulékok (például nyugdíj) is.

Pergerné Szalczinger Szilvia előadásában felhívta a figyelmet a tanulószerződés kötésének lehetőségére a felnőttoktatásban. A szakképzési törvény értelmében már az esti, levelező és egyéb sajátos munkarendben tanulók számára is köthető tanulószerződés, ezzel lehetőséget biztosítva a korhatár nélküli szakmatanulásnak. Továbbá kihangsúlyozta, hogy a hiány-szakképesítések körébe tartozó, első szakképesítés megszerzésére irányuló, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben részt vevők tanulói támogatása a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj-program keretében akár havi 35 000 forintot is jelenthet.Azok a tanulók, akik sikeresen teljesítették az első szakképzési évfolyamon szervezett szintvizsgát, vagyis rendelkeznek az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákkal, tanulószerződés kötésére jogosultak, tájékoztatta a szülőket és tanulókat Rábai Veronika szakképzési tanácsadó.

Az iskola gyakorlati oktatás vezetői, Hartmann Ferenc és Krajcsics Zoltán a szakképzési intézménytípusok változásairól számoltak be. 2016. szeptember 1-jétől a szakiskolák új neve szakközépiskola, a szakközépiskoláké szakgimnázium, a speciális szakiskoláké szakiskola lett. A szakgimnázium 4 + 1 éves, ahol a szakmai érettségi végzettség 2019. szeptember 1-jétől nemcsak munkakör betöltésére fog jogosítani, hanem OKJ-s végzettségnek is minősül egyben. Az új szakközépiskola pedig 3 + 2 éves, ahol az utolsó 2 évben a tanulók választásuk alapján érettségire készülhetnek fel. A szakmai nap keretében a meghívott vállalkozások képviselői bemutatkozó előadásukban megismertették cégük tevékenységét, működési körüket, a tanulóknak és reményeik szerint későbbi munkavállalóiknak nyújtott lehetőségeket. A rendezvényen többek között képviseltették magukat az S.I 55 Kft., a Betekints Kft., az MTD Hungária Kft., a Payer Industies Kft., az SZ.L.W. Kft., a Múzeumkert Kft. megbízott munkatársai. Ezt követően a munkáltatók megoszthatták észrevételeiket a tanulók foglalkoztatásával kapcsolatban, amelyekre a meghívott képviselők reagáltak. A munkáltatói kerekasztal célja az volt, hogy összehozzák az egyenlet három szereplőjét, azaz a vállalkozásokat, a kamara és az iskolák munkatársait, hogy megosszák egymással a jó gyakorlatokat és tisztázzák a felmerülő kérdéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!