Élni kell az életet!

2017.11.30. 17:30

Hornyák Lajos onkológiai centrumvezető főorvos: az életet jelenthetik a szűrővizsgálatok!

Élni kell az életet! Ezt próbálom kérni a betegektől is. Meg kell találni az örömet benne, valahogy mindig túl kell lendülni a problémákon! Amit az ember visz a hátizsákjában, ott van a hátunkon, ahogy nekem is ott van, ezt mondta Hornyák Lajos, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Regionális Onkológiai Központ vezető főorvosa.

Kovács Erika

Hornyák Lajos centrumvezető főorvos: mindig bennem van, hogyan és mit lehetne még tenni?      Fotó: Balogh Ákos

-A rák Magyarországon az egyik jól gyógyítható, kezelhető betegség, minél hamarabb fedezik fel, minél kisebb a daganat kiterjedése, annál inkább van esély a gyógyulásra! – szögezte le a betegséget érintő kérdésre a centrum vezető főorvosa, akivel nemrég a Fagyöngy sétán: az emlőbetegek, gyógyultak és támogatók önsegítő egyesülete veszprémi sétáján is találkoztunk.

Hornyák Lajos főorvos a szűrések jelentőségéről kiemelte: a rák korai felismerésének jelentőségét érzékelteti, hogy az említett sétán 15-20 éve gyógyult betegek is voltak. – Sajnos nagyon sokan félnek elmenni a szűrővizsgálatra, pedig vihar váratlanul is jöhet, hiába sütött addig a nap. A baj, akkor is megvan, ha az ember nem tud róla, ha igen, akkor viszont tud tenni ellene. Egy ilyen vizsgálat az életet jelentheti, amit kétévente meg kell ismételni! Minél hamarabb derül ki, annál inkább van segítség. Autóinknál minden tél előtt lecseréljük a gumikat a biztonság érdekében, ezt kellene tenni a szűrővizsgálatok kapcsán is, amely az ember életkilátásait kedvezően érinti! A betegség ugyanis nagyon rossz a betegnek, de a családot is megterheli! – fogalmazott.

Emlőráknál csak mammográfiás vizsgálatnál lehet észrevenni korai stádiumban a daganatot, a legtöbb esetben minimális orvosi beavatkozással nagyon sok nő meggyógyulhat! Négy centis tumornál az egy centishez képest viszont már nem negyed annyit tudnak tenni az orvosok, hanem tizedannyit, természetesen utóbbinál is vannak sikerek. Azt, hogy valakinél kialakult-e a rák vagy sem, patológiai vizsgálat dönti el.

A főorvos beszélt arról, hogy negyven éves kor után szaporodik meg az emlőrákosok aránya, 70 éves kor után csökken a betegség gyakorisága.

A kérdésre, hogy általában miért van több daganatos beteg, mint korábban, azt mondta, ezt kiválthatja környezeti ártalom, ételek, meg a külső sugárzás, a tunyaság, illetőleg a genetika, az öröklődés. Utalt rá, a Fagyöngy országos kampánysétájának is köszönhető, hogy egyre több nő gyógyul meg emlőrákból Magyarországon, viszont a nők tüdőrák tekintetében utolérték a férfiakat, mely a dohányzással hozható összefüggésbe. Az eddig említettek mellett a legjellemzőbb rák a fej-nyaki, illetve végbéldaganatok. -Ezért nagyon örvendetes, hogy a veszprémi centrumban a tervek szerint jövő év januárjától megkezdődik a vastagbélrák szűrés. Jó lenne, ha a jövőben hetente nem 3-4 új áttétes vastagbél daganatos beteggel találkoznánk, hanem eggyel sem, mondta. Aláhúzta, a vastagbél vizsgálat összetett, melyben alapvető szerepe van a labor-, és gasztroenteorológiai vizsgálatnak, adott esetben a patológusnak, sebésznek, onkológusnak.

Hornyák Lajos fontosnak tekinti azt, hogy az Onkológiai Centrum katolikus-református-evangélikus áldást, és egy feszületet is kapott a tavaly év eleji indulás előtt, ugyanis szerinte a testi bajok mellett a lelki problémák gyógyítása is nagyon fontos a betegeknél. Utalt rá, a centrum kulturált és korszerű, az országban az egyik legmodernebb, mely biztonságot ad az embereknek, akiknek most már utazni sem kell távolabbra.

A centrum korszerűségét jelzi többek között: úgynevezett portokat ültetnek be azoknál, aki hosszabb ideig kapnak kezelést, hogy ne kelljen sokszor megszúrni őket, a betegek infúziós pumpákkal kapják a gyógyszereket, így szabályozzák nekik a pontos adagolást. Az intézményben szükség lenne még több pumpára, gyorsabb számítógépre, újabb korszerű ágyakra. Céljuk egyfelől a molekulár-patológiai vizsgálatok továbbfejlesztése, amellyel azt vizsgálják, milyen genetikai háttérrel rendelkezik a rák, hogy ennek tudatában adják a gyógyszereket. Másrészt szeretnék elérni, hogy az immunterápiás vizsgálatokat is a centrumban végezzék, és a gyógyszerekhez is jusson hozzá a beteg.

Hornyák Lajos centrumvezető főorvos: mindig bennem van, hogyan és mit lehetne még tenni? Fotó: Balogh Ákos

A centrumvezető-főorvos szerint a gyógyulásban meghatározó szerepe van a betegnek, családjának, valamint az orvosnak, a testi-lelki egységnek. Fontos, hogy a beteg a daganat megállapítása után amennyire csak lehet, korábbi életét élje, nem szabad csak a rákkal foglalkozni! Meg kell próbálni másra figyelni, kirándulni, kultúrába kapaszkodni!

Érdeklődésemre, hogy mennyire tudja a centrumban hagyni gondolatait, munkáját, így fogalmazott, ezt a munkát, hivatást nem lehet abbahagyni, mely a család részéről néha negatívum. -Az emberi szervezet ugyanis nem úgy működik, mint egy gép! Ha valamit a legtökéletesebben végez el az ember, a szervezetnél a legváratlanabb dolgok is megtörténhetnek, a rák a tankönyveket nem tanulja, megy a maga útján. Mindig bennem van, hogyan és mit lehetne még tenni? – érzékeltette.

Azt mondta, próbál a családhoz, gyerekekhez, társhoz, szülőkhöz úgy hazamenni, hogy tudja, velük is foglalkozni kell. A fia néha figyelmezteti: elfelejtette azt, hogy otthon van.

Mikor és miként pihen, töltődik fel energiával egy onkológiai centrum vezető-főorvosa? Kézilabda meccsre jár, néha eljut színházba, hosszabb távokat gyalogol. A túl sok új jogszabály miatt a szakkönyvek kiszorították kedvencét, a szépirodalmat, mindemellett olykor süt-főz a családnak, barátoknak, mely szintén kikapcsolja.

-Hogy tekintek az életre, a napfényre? Nehéz kérdés, mert túl sok oldala van, néha örülnék, ha napfénybe mehetnék dolgozni, mert kollégáimmal együtt gyakran sötétben érkezünk, és sötétben megyünk el. De élni kell az életet, ezt próbálom kérni a betegektől is. Meg kell találni az örömet benne, valahogy mindig túl kell lendülni a problémákon! Amit az ember visz a hátizsákjában, ott van a hátunkon, nekem is ott van, avatott be életébe Hornyák Lajos centrumvezető-főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!