hasznos volt a felújítás

2017.11.30. 13:59

Valódi harangjáték szól a Tűztoronyból – Közel hetven mű a repertoáron

Az adventi időszakban már nem fogunk verbunkozni a belvárosban.

Marton Attila

S. Perémi Ágota, a Laczkó múzeum igazgatója, Perlaki Claudia, a polgármesteri hivatal kulturális csoportvezetője, Albertné Balogh Márta, Brányi Mária, Rostetter Szilveszter Fotó: Marton Attila

 

Október elején kereste meg a veol.hu a Lackó Dezső Múzeumot a Tűztoronnyal kapcsolatban, akkor S. dr. Perémi Ágota a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója úgy nyilatkozott: „Az ötlet maga jó, de a megvalósítás nem ilyen egyszerű, ugyanis a dalok jogdíjasak, engedélyeztetni kell a szerzővel, hogy felhasználhassuk.” Azt is hozzátette, hogy az adventi időszakban már hallhatunk új dallamokat is a Csermák-verbunk helyett.

A csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón kiderült, a Szilágyi Harangegyüttes játéka szól mától a Tűztoronyból. A formáció az elmúlt hónapokban közel hetven dallamot rögzített, hogy a jelentősebb városi eseményeken az alkalomhoz illő művek csendülhessenek fel.

A hétköznapokon továbbra is a jól ismert Csermák-verbunk csendül fel minden egész órában, a jelentősebb városi eseményekhez és állami ünnepekhez, valamint egy-egy ünnepkörhöz kapcsolódva azonban az alkalomhoz illő zeneszámok szólalnak majd meg. Az együttes tagjai a nyári szünetben közel hetven zeneművet vettek fel, a harangegyüttesnek Rostetter Szilveszter készítette a zenei átiratokat.

Albertné Balogh Márta, a harangegyüttes vezetője elmondta, tavasztól kezdték el a darabok tanulását, a felvételeket nyáron a Ferences templomban rögzítették. Rostetter Szilveszter arról beszélt, a szintetizált hangokat valódi harangjáték váltja fel. Hozzátette, a repertoár részeként az adventi időszak vasárnapjain az ünnephez kapcsolódó művek szólalnak meg, a jövő márciusban pedig a lengyel-magyar barátság napja alkalmából szervezett ünnepség napjaiban egy Chopin-mű hangzik fel.

A zeneműveket több zenei korszakból válogatták, egyházzenei és népzenei művek mellett Muszorgszkij, Kodály Zoltán, Bartók Béla és több veszprémi kötődésű szerző darabja is szerepel, az Utcazene-fesztivál napjaiban pedig a Rubber Puppet együttes Kossuth utcán című dala lesz majd hallható.

S. Perémi Ágota, a Laczkó múzeum igazgatója, Perlaki Claudia, a polgármesteri hivatal kulturális csoportvezetője, Albertné Balogh Márta, Brányi Mária, Rostetter Szilveszter Fotó: Marton Attila

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a változtatás a város turisztikai vonzerejét is növelheti. Felidézte, az 1938-ban felavatott Tűztorony harangjátéka kezdetben hét zenedarabot játszott egymás után, naponta kétszer. A második világháborútól kezdve az 1980-as évek végéig szünetelt a harangjáték, majd 1987-től Csermák Antal jól ismert verbunkja csendül fel a toronyból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!