Belvíz áztatja a Balaton-parti területeket

2018.03.22. 14:00

Csúsznak a tavaszi munkálatok – Veszprém megyében is gondot okoz a belvíz

Az elmúlt napokban 65 ezer hektárra nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden.

Sági Ági, Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila

A belvízzel elöntött Parti utca Balatonmáriafürdőn MTI-fotó: Varga György

Elmondta: a Balaton környékén az átlagosnál jóval több csapadék esett februárban, a márciusi átlagnak pedig már most a kétszerese hullott a Balaton vízgyűjtő területére és a tó felületére. A Sió-zsilipen a maximális vízmennyiséget – 60 köbmétert – engedik le másodpercenként, ugyanakkor a Balatonba 70 köbméter per másodperc, tehát jóval több víz érkezik a vízgyűjtő területről, illetve csapadékból. Ezért várhatóan még sokáig nyitva marad a zsilip – tette hozzá a szóvivő.

A belvízzel elöntött Parti utca Balatonmáriafürdőn MTI-fotó: Varga György

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy a Balaton körül csak a déli parton van jelentős védekezésre szükség.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke leszögezte, hogy a tó vízszintje jelenleg 131 centiméteren áll, amely nagyon magasnak mondható. – Ennek következményei tapasztalhatók az egész balatoni térségben, így Szigligeten is. A Balaton vízszintje elérte a településen a partvédőművet, így a strand egy részén áll a víz. A déli szél okozta hullámzás és a leesett csapadék nem tud a talajba elszivárogni, vagy éppen visszafolyni a Balatonba, hiszen a talajszint megegyezik a vízszint magasságával. Ennél nagyobb probléma, hogy a vízpart közelében a Balaton visszaduzzasztja a vizet a csapadékvíz-elvezető árkokba, így ezek az árkok sem tudják betölteni a feladatukat. Több, a Balatont tápláló folyó is kiáradt, így a Tapolca-patak is – mondta Balassa Balázs.

A tóparti tavaszi munkák csak később indulhatnak

- A legnagyobb probléma, hogy a Balaton körül, így Szigligeten is egyméteres szabályozási magasságra épültek a védművek, így lettek kialakítva a csapadékvíz-elvezető árkok. Az utóbbi években először 110, majd 120 centiméterre emelték a Balaton szabályozási magasságát. Ezzel párhuzamosan a védművek, a vízelvezetők szintre hozása nem történt meg. Több nyáron is nagyon alacsony vízszintet eredményezett a csapadékmentes évszak, ezért elengedhetetlen a téli, tavaszi időszakban a vízszint magasan tartása.

Balassa Balázs, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a tó vízszintje jelenleg 131 centiméteren áll, amely nagyon magasnak mondható. Ennek következményei tapasztalhatók az egész balatoni térségben, a képen az ábrahámhegyi strand Fotó: Nagy Lajos, archív

 

Azonban ennek feltétele, hogy a szükséges fejlesztések, védelmi rendszerek megépítése megtörténjen.

Ágoston Ferenc, a balatonfüredi Probio Zrt. üzemeltetési vezetője elmondta, a homokkal jobban szórt, lidós területekről mossa ki a homokot a megemelkedett víz, és a tóparti tavaszi munkák is csak később indulhatnak.

Áll a víz

Balatonalmádiban is gondokat okoz a tó magas vízállása, a tóközeli, alacsonyan fekvő területek közül több is vízben áll. – Az utóbbi hetekben tapasztalható magas vízszint miatt déli szél esetén a hullámok kicsapnak a partra, és a víz elönti a strandok területét – mondta Rasovszky Zoltán, a Balatonalmádi Városgondnokság strandcsoportjának vezetője. Mivel a partszakaszok a szárazföld felé lejtenek, a víz nem tud visszafolyni a tóba, és a földbe sem tud elszivárogni, mert nagyon vizes a talaj. A budatavai strandon emiatt jókora tócsák keletkeztek, de a négyméteresnek nevezett partszakaszon és a futballpályán is áll a víz – magyarázza a csoportvezető. A magas vízállás mellett sokat rontott a helyzeten az utóbbi hetek csapadékos időjárása is. A városgondnokságnál most abban bíznak, melegszik az idő és elpárolog a víz, a tavaszra tervezett munkákat csak ezután kezdhetik el, jegyezte meg Rasovszky Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!