Példaértékű és országosan is ritkaság

2018.09.07. 11:30

Megújul a római kori villagazdaság Balácán

Több évtized után először végeznek jelentős állagmegóvási és felújítási munkálatokat a római kori villagazdaságban Balácapusztán.

Marton Attila

Az utóbbi években egyre romlott az épület állaga

A kétezer négyzetméter alapterületű központi lakóházat 1984-ben adták át, azóta a főépületen komolyabb beavatkozás nem történt, mondta Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca vezetője. Az utóbbi években egyre több probléma jelentkezett az épületen, a 2015-2016-os nagy esőzések után ezek látványosabbá váltak. A gondokat jelezték a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezt követően tavaly egy kormányhatározatban 120 millió forintot különített el a kabinet a villagazdaság kárelhárítási és közmű-korszerűsítési munkáira, idézte fel Kovács Loránd Olivér.

Bár néhány kisebb munkát – fafelületek kezelését a pénztárépületen és a kőtárban – már tavaly elvégeztek, a felújítások többségét idén tavasszal kezdték meg, és szeptember 30-ig be is fejeződnek a beruházások. A balácai római villagazdaság folyamatosan nyitva volt, a munkálatok ideje alatt is fogadta a látogatókat, emelte ki a régészeti lelőhely vezetője.

A tetőt is cserélni kell majd

A főépületben korszerűsítették a nyílászárókat, és a hatályos jogszabályok előírásának megfelelően menekülési útvonalat jelöltek ki. Konzerválták az épületben található, és a látogatók által is használt mintegy kétezer éves terrazzo padlóburkolatot, míg az udvarban található részeket egyelőre lezárták a látogatók elől, továbbá részlegesen helyreállították a fűtőcsatornákat. Ezen túl kicserélik a központi lakóház esővíz-elvezető rendszerét, és egy új műszaki helyiséget alakítottak ki az eredeti római kori épület fűtőhelyiségében. Ide kerültek a szerelvények, valamint a multimédiás eszközök vezérlőegységei. A kőtár és a pénztárépület homlokzatait impregnálták, valamint utóbbiban kicserélték az elöregedett nyílászárókat és tornácának faoszlopait. A felújítás részeként korszerűsítik az áramellátást, rövidesen légkábel helyett egy közeli trafóállomásról földkábelen érkezik a villamos áram a villagazdaságba. A főépület tetőszerkezetének javításakor kiderült, azt teljes egészében cserélni kell. Miután ez előre nem volt látható, a mostani felújítások kisebb részben érintették a tetőzetet: ideiglenes vízszigetelést kapott és aládúcolták a tetőszerkezetet. A villagazdaság vezetője abban bízik, hogy a közeljövőben kicserélhetik a tetőt.

Meglévő értéket mentenek

Kovács Loránd Olivér hangsúlyozta, a felújítás példaértékű és országosan is ritka, ugyanis a beruházások és pályázatok többségénél nem a meglévő értékek megmentésére törekednek fenntartók, hanem általában valamilyen új attrakcióra, fejlesztésre kell fordítani a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!