Modellváltásra lenne szükség

2018.10.04. 14:00

A jövőbeni nyugdíjasok elszegényedhetnek, ha nem történik változás

Hazánkban 67 százalékos a jelenleginél kedvezőtlenebb időskori életkörülményekkel kalkulálók aránya az Aegon Biztosító idei nyugdíjfelkészültségi kutatása szerint.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay.com

Az Aegon Biztosító nemzetközi nyugdíjfelkészültségi kutatásának idei eredményei szerint a demográfiai trendek, a munkaerőpiacon, valamint a pénzpiacokon történő változások miatt eljárt az idő a nyugdíjrendszerek felett. A ma érvényben lévő társadalombiztosítási rendszerek többsége a múlt század közepén jött létre, amikor a 60 év feletti népesség lélekszáma világszerte 250 millió volt.

Az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám eléri a 2,1 milliárdot, ami tízszeres növekedést jelent. A három hagyományos pillérre, az államra, a munkáltatókra és az egyénre épülő globális modellt új társadalmi közmegegyezés alapján kell radikálisan átalakítani, új társadalmi partnerek – oktatási intézmények, jótékonysági és civil szervezetek, pénzügyi intézmények és biztosítók – bevonásával. Ha nem történik változás a jelenlegi nyugdíjrendszereket illetően, a jövő nyugdíjasai elszegényedhetnek – figyelmeztet a 14 400 munkavállaló és 1600 nyugdíjas bevonásával a nyáron elvégzett, 15 országra kiterjedő online közvélemény-kutatásának eredményeire hivatkozva az Aegon Biztosító.

Ezek szerint az emberek világszerte felfigyeltek körülményeik változására, ezért többségük aggodalommal és bizonytalansággal tekint a nyugdíjas évei elé, konkrét terve pedig csak keveseknek van. Világszerte a megkérdezettek fele, Magyarországon ennél is többen, a válaszadók 67 százaléka gondolja úgy, hogy rosszabb lesz a nyugdíjasok helyzete a jövőben, mint ma. A nyugdíjas évekre tervezett pénzügyi eszközök között a legtöbben, 46 százalék az állami nyugdíjrendszert említette, valamilyen saját megtakarításra a válaszadók 30 százaléka támaszkodna, míg a munkáltatói programok súlya 24 százalékos. Ehhez képest Magyarországon 57 százalék épít elsősorban az állami pillérre, miközben a saját megtakarításokat előtérbe helyezők aránya 29 százalék, a munkáltatókra is építőké pedig 15 százalék.

Az online kutatás szerint a magyarok mindössze hét százaléka gondolja azt, hogy az államnak nincs teendője, mert a nyugdíjak kifizetése a jövőben is tökéletesen fenntartható lesz. A 15 ország átlagában a munkavállalók úgy gondolják, hogy a jelenlegi jövedelmük 68 százalékára lesz szükségük nyugdíjasként, Magyarországon ez az arány 80 százalék. A megkérdezettek 25 százaléka hisz abban, hogy biztosítva lesz az elvárt összeg, és további 13 százalék gondolja azt, hogy a szükséges jövedelem 75 százalékát tudja majd biztosítani magának.

A Magyar Államkincstártól a témában hiába kértünk nyilatkozatot, Veszprém megyére vonatkozó júliusi adatokat viszont közöltek. Átlagos ellátásként az úgynevezett teljes ellátás átlagát vették figyelembe, tehát az adatok a főellátásként feltüntetett mellett a kiegészítésként folyósított ellátásokat is tartalmazzák. Megyénkben 75 604 fő részesül 130 374 forintos öregségi nyugdíjban. Ebből 68 523 fő 131 397 forintot kap kézhez havonta korbetöltött öregségi nyugdíjként, 7080 nő pedig 120 462 forintot 40 év jogosultsági idő alapján járó korhatár alatti nyugdíjként. A 77 521 forint összegű özvegyi és szülői nyugdíj 2209 főt, a 40 057 forint összegű árvaellátás pedig 1703 főt illet meg. Ezek szerint a megyében összesen 79 516 fő részesül nyugellátásban, 126 971 forint átlagos juttatási összeggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!