Zirc

2006.06.26. 22:00

Egyre népszerûbba szelektív gyûjtés

Mórocz Zsolt

Varga Károly ügyvezetõ igazgató a cég szerteágazó tevékenységét ismertette. Szóba került például a köztisztaság, itt továbbra is az a fõ baj, hogy az emberek sokat szemetelnek. Augusztus elejére ígérik az új strandot, aminek forgalma vélhetõen fellendíti a most nullszaldós városi kemping látogatottságát is. Egyre komolyabb gondot jelent, hogy a kft. kezelésében maradt önkormányzati laká-sok bérlõi szociális okokból nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni, jelentõs tartozásuk halmozódott fel.
Kérdésekre válaszolva az igazgató elmondta, tervezik a mind népszerûbb szelektív hulladékgyûjtés kiterjesztését. Saját erõbõl kezdték, egyelõre tizenhárom hulladékszigetre futotta, de még tizenötöt szeretnének.
Ez azonban nem olcsó mulatság, mert egy speciális konténer ára százezerfo-rint. Az emberek nagy többsége egyébként elõírásszerûen használja az edényzetet. Elõrelépés lesz a regionális hulladékgazdálkodás, ekkor leg-alább egy hulladékudvart is kap Ajka, ahol a veszélyes hulladéknak számító szárazelemek gyûjtése is megoldódik. (Mint kiderült, jelenleg ez csak a volt MÉH-telepen folyik szabályosan, az iskolák tulajdonképpen büntethetõ cselekményt követnek el a szigorú elõírások miatt.) Jó döntésnek bizonyult, hogy évek óta szombat délelõtt ingyen lehet használni a város hulladéktelepét, bár ügyeskedõ építési vállalkozók olykor megpróbálnak ezzel visszaélni. Az illegális lerakókat nem sikerült megszüntetni, most azzal próbálkoznak, hogy ezekre a helyekre konténereket tesznek ki, hogy legalább azokba kerüljön a szemét.
A magasabb szintû szolgáltatás miatt jelentõsen drágulhat a strand és az uszoda, de differenciált díjszabásra lehet készülni, és lehetséges - más településekhez hasonlóan - kedvezmény a helyi lakosok számára.
Minderrõl az önkormányzat képviselõ-testülete hivatott dönteni. A képviselõk szabályozzák a temetõk rendjét is. Jelenleg nincs mód szóróparcellás temetésre, amelyhez komoly beruházást kellene eszközölni. A tanácskozók arra jutottak, hogy elõször az igényt szükséges felmérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!