Zirc

2006.07.28. 02:27

<u>Nem a parlagfűvel van a gond, a gazdákkal</u>

<b>Térségünkből</b> - A községek többségében a lakók gondozzák területüket, nincs parlagfű-probléma. Néhány külföldi tulajdonos azonban megfeledkezik erről. A kényszerkaszálás költségeinek behajtása komoly gond az önkormányzatok számára.

Tisler Anna

A Csingervölgyért Egyesület az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Veszprém megyei intézetétől 135 ezer forintot nyert a parlagfű elleni védekezésre, tudtuk meg Barcánfalvi Zsuzsa elnöktől.

Az egyesület a támogatásból fűnyírót, permetezőt, kapát és kaszát vásárol. A területrendezést a helybéliek társadalmi munkában végzik majd el.

Kamondon a helyi lakosok rendbe teszik kertjüket, tudtuk meg Oláh Zoltán polgármestertől. A községben a családi házakhoz nagy telek tartozik. Az idősek, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem képesek gondozni területüket, fogadnak valakit, aki elvégzi helyettük a munkát. 

Probléma csupán azzal van, hogy néhány külföldi ingatlantulajdonos nem gondozza megfelelően a telkét. Az önkormányzat kényszerkaszáláson gondolkodik. 

Annak költségbehajtása viszont nem egyszerű, mert van, akiről azt sem tudják, hol van az állandó lakása. Az önkormányzat a kaszálás költségeit ráterhelheti az ingatlanra.

Tüskeváron nem kell büntetést kiszabni, mert nincs elhanyagolt, parlagfüves terület, tudtuk meg Molnár Levente polgármestertől. A külterületen mezőgazdasági művelés folyik, így ott sem tudott elszaporodni az egészségre ártalmas gyomnövény. Az önkormányzat tulajdonában levő területeket két közhasznú dolgozó gondozza.

Viden nem volt szükség sem kényszerkaszálásra, sem büntetés kiszabására, tudtuk meg Szabó Róbert polgármestertől. A közterületeket és a temetőt már nyolcadszor kaszálják a közhasznú munká-sok. Üzemanyagra sokat költöttek, az önkormányzatnak két bozótvágója és fűnyíró traktorja is van. Néhány elhagyott ház van a községben, aminek nem találják a tulajdonosát. Azok udvarán sem a parlagfű, hanem a gaz rontja valójában a településképet.

Szőcön a közterületet a közmunkások rendezik, Óvári István polgármester tudomása szerint az önkormányzat nem büntetett meg senkit, mert szennyezett a telke. A községnek a szőlőhegyen is van területe, azt is folyamatosan gondozzák.

Iszkázon sem kényszerkaszálás, sem büntetés nem volt, tudtuk meg Kovács Miklós polgármestertől. Tavaly felhívták a lakosság figyelmét a terület rendszeres gondozására. Az idén már felhívás nélkül is mindenki teszi a dolgát.

Ajka város önkormányzata, bár munkatársai hetente ellenőrzik a területet, idén még nem szabott ki bírságot. Kalóz Tímea környezetvédelmi referens szerint megtette a hatását, hogy a parlagfüves területek gazdáit 20 ezertől 2 millió forintig terjedő bírsággal lehet sújtani.

A környezetvédelmi felügyelők rendszeresen nézik a külterületeket, a közterület-felügyelők a belterületeket. Lakossági bejelentés alig húsz érkezett az idén. 

Az ellenőrzéskor kiderült, az udvar nem parlagfüves, csak gazos. Általában azok udvarával van probléma, akik életvitelszerűen nem lakják az ingatlant.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!