Zirc

2008.04.15. 02:28

Egészséges előadások

Szőc (tbzs) - A Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének helyi klubja egészségnapot rendezett szombaton délután a művelődési házban.

Kiss Nikolett

Péter Mária csoportvezető orvos megnyitójában elmondta, hogy Kovács Tibor csoportvezető kollégájával együtt a mozgássérültek életminőségén szeretnének javítani a rendezvénnyel. Dr. Széll András polgármester hozzátette, hogy igyekeztek minél sokrétűbbé tenni az előadásokat, most a mozgásszervi problémák kerültek terítékre. A délután díszvendége, Fekete Árpád, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete ellenőrző bizottságának elnöke méltatta a településen élők törekvését, a klub eredményeit. Az első előadó, dr. Dávid Éva háziorvos a mozgás-szervi betegségek előfordulásáról szólt, ami a környező községeket illeti. Mint elmondta, e területtel a kisgyermekkortól az aggastyánkorig kell foglalkozni. A halimbai óvodában végzett szűrés eredményei szerint a kicsik hetven-nyolcvan százaléka lúdtalpas, szerencsére azonban szinte mindegyikük lábbelije megfelelő. A gondozás kapcsán azonban komoly feladat hárul szülőre és pedagógusra egyaránt. Jó, hogy Halimbán gyógytestnevelő is foglalkozik a gyerekekkel. Az iskolások 60-65 százalékánál így is tapasztalható mozgásszervi elváltozás, leginkább tartási rendellenesség. Ajánlott a gyógytestnevelés, és jó lenne, ha a szülők komolyan vennék a szűrésre kapott beutalókat is. A felső tagozaton a fiúk hét-nyolc százaléka focizik rendszeresen, a többiek nem sportolnak, a lányok pedig egyáltalán nem mozognak. Ami pedig a felnőttek korosztályát illeti, talán az kívánja a legtöbb odafigyelést, hiszen a munkahelyi, családi elvárások miatt ez a korosztály foglalkozik legkevesebbet az egészségével. A háziorvos részéről nem árt a jó értelemben vett agresszivitás, és elengedhetetlen a hatékony kivizsgálás, de a lelki támasz is lényeges. Időskorban pedig a legjellegzetesebb gond a kopásos, gyulladásos betegségek sora. Az egészségnapon dr. Schreithofer Lajos ortopéd főorvos a mozgásszervi kórképekről beszélt, dr. Gősi Erika rehabilitációs főorvos a rehabilitáció és a mindennapok összefüggéseiről szólt. A gyógyászati eszközöket Horváth Gyöngyi mutatta be, a fogyatékosok sportját pedig Topár Zsolt parasport-lovasoktató ecsetelte.

Kiemelt figyelmet érdemelnek

az esetleges mozgásszervi

elváltozások

Kiemelt figyelmet érdemelnek

az esetleges mozgásszervi

elváltozások

Kiemelt figyelmet érdemelnek

az esetleges mozgásszervi

elváltozások

az esetleges mozgásszervi

elváltozások

az esetleges mozgásszervi

elváltozások

elváltozások

elváltozások

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!