Zirc

2012.11.30. 10:27

Adventi készülődés Zircen

Címkék#Zirc#advent

Zirc - A karácsonyig hátralévő időszakot az adventi készülődésnek rendelte alá a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház.

Varga Domokos Péter

Kovács Eszter intézményvezető úgy fogalmazott, fontos, hogy a lakossággal együtt történjen az ünnepre való ráhangolódás, így jobban érzik az emberek az advent fontosságát. Ezért tették közösségivé az első ünnepváró rendezvényüket is, az öt méter átmérőjű adventi koszorú elkészítését. A hatalmas koszorú a Rákóczi tér apátság felé eső oldalára került. Méretei miatt jobban illik rá megépítés, mint az elkészítés szó, ezért a szakszerű közreműködést sem lehetett nélkülözni. Ezt Kucsera János porvai vállalkozó és kollégái biztosították, csatlakoztak hozzájuk az általános iskolások is. Az adventi hétvégéken ökomenikus ünnepség keretében gyújtanak meg egy-egy gyertyát a városi koszorún, melyen a településen működő egyházak képviselői is részt vesznek.

Pappné Rácz Ildikó készségesen segített mindenkinek az adventi gyertya elkészítésében (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az előkészülés, ráhangolódás jegyében szerveztek november 29-én, a múlt hét csütörtökön a könyvtár közművelődési klubtermében koszorúkészítést és gyertyaöntést. Itt ki-ki elkészíthette saját adventi koszorúját, illetve gyertyáját. A koszorúkat részben Szurgyi Zsuzsa, népi kismesterségek oktatója, részben az L-Nefelejcs virágbolt szakszerű közreműködésével köthették meg az ügyes kezű érdeklődők. A gyertyaöntéshez Pappné Rácz Ildikó népi iparművész nyújtott segítséget.

December 6-án az intézmény mindkét egységébe, a könyvárba és művelődési házba is megérkezik a városi Mikulás reggeltől estig tartó rendezvények kíséretében. E hónap 15-én kerül sor a városi nagykarácsonyra, az események legnagyobb részét szabad térre, az apátság elé tervezik.

 

A gyertyát a paraszti háztartásokban mártogatással készítették. Mikor a fiatalok összeházasodtak, egy gyertyamártogató edényt kaptak ajándékba, hogy a házukban mindig világosság lehessen. Erről Pappné Rácz Ildikó mesélt, miközben kicsik és nagyok készítették előtte saját adventi gyertyájukat. A gyertyabelet először forró viaszba, majd vízbe mártották, így lett egyre terjedelmesebb. Az iparművész ötleteként csillagánizst, levendulát és gyümölcsteát tettek a majdnem kész gyertyára, ezzel díszítették és illatosították. – Legyen örömöd benne! – adta át a terméket készítőjének az iparművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!