Zirc

2013.12.09. 11:50

Köztünk élő hősök

Zirc - A véradás olyan kihívás, amely egyenlő esélyt jelent minden egészséges ember számára, hogy tettel bizonyítsa, embertársaiért áldozatra is hajlandó.

Kelemen Gábor

Takács Józsefné, a Veszprém Megyei Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének vezetője a Reguly Antal Szakképző Iskola étkezőjében rendezett véradó ünnepségen mondta ezt.

A területi vezető a hazánkban több évtizedes múltra visszatekintő véradó mozgalommal kapcsolatban elmondta: össztársadalmi felelősséget feltételez, a donorok elvárják, hogy a társadalom figyelme folyamatosan irányuljon a térítésmentes véradásra. Fontosnak tartja a véradók erkölcsi elismerését, hiszen olyan emberekről van szó, akik nem várnak ellenszolgáltatást azért, hogy embertársaikon segítenek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a világon minden másodpercben szüksége van valakinek vérre, s csak egészséges ember adhat vért betegnek, így mindkettő érdekét képviseli a sokoldalú kivizsgálás.

Baráth Gábortól, a Veszprém Megyei Vöröskereszt megbízott igazgatójától megtudtuk, a biztonságos hazai vérellátáshoz évi 450 ezer egységnyi vérre van szükség, s közel félmillió önkéntes ad vért évente, akiket csendes hősöknek nevezett. Méltatta a zirci lakosság véradási aktivitását, a területi vezetők, s az őket segítő önkéntesek munkáját, a cégek és vállalkozások adományait, valamint a véradáshoz helyet biztosító intézmények szerepét.

Baráth Gábor köszönti Cziráki István. A háttérben Takács Józsefné és Ottó Péter (Fotó: Kelemen Gábor)

 

Az egészség a legnagyobb kincs gondolattól vezérelve Ottó Péter polgármester elmondta, az orvosok szakmai tudása sokszor kevés, az orvosságok és a technika megteremtette eszközökön túl szükség van a gyógyításhoz testünk alkotóelemére. Köszönetét fejezte ki a véradóknak azok nevében is, akiknek segítettek, akik életüket, egészségüket nyerték vissza.

Külön szólt Cziráki Istvánról, aki nemcsak helyi és területi, hanem megyei viszonylatban is a legtöbbszörös véradó, 152-szer nyújtotta már karját a nemes célra.

A kerek számot elért véradók ajándékcsomagot vehettek át, Bakonyi Flóra és Bakonyi Gergő szavalata, valamint Nagyné Honyecz Valéria és Pilka Sándor dalcsokra minden önzetlen segítőnek szólt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!