Zirc

2014.07.28. 14:05

Visszakapta jelentőségét a búcsú

Pénzesgyőr - Visszanyúltak hagyományaikhoz, a vallási alapon létrejött búcsú ismét visszakapta hajdani jelentőségét, az ellaposodott falunap pedig átalakult családi ünneppé.

Varga Domokos Péter

Közösségi esemény volt a közelmúltban rendezett családi nap. Az előkészítés és a szervezés is erről szólt, hiszen a munka nagy részét (az önkormányzat mellett, illetve azzal karöltve) a Pénzesgyőrért Közhasznú Polgári Egyesület végezte el.

A főzőversenyben a fiatalabb generáció is vállalta a kihívást (Fotó: Penovác Károly)

Az ünnepet köszöntötte Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, és megtisztelte jelenlétével Kropf Miklós, a járási hivatal vezetője, valamint több környező község polgármestere is. Megnyitóbeszédében Busz János polgármester hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a falu visszatérhetne régi hagyományaihoz, a vallási alapon szerveződő búcsú válhatna közös ünnepé. Az előző rendszerben ezt akarták háttérbe szorítani, helyette terjedtek el az úgynevezett falunapok.

A családi nap háziasszonyi tisztét a helyben élő diákmunkás, Karhusz Csilla töltötte be, ismertette a programot, konferálta az eseményeket. A vállalkozóbb szellemű lakosok főző-, sörivó és lángos-evő versenyen mérhették össze képességeiket. A megyei könyvtár támogatásának köszönhetően operett-összeállítással léptek fel a Veszprémi Petőfi Színház művészei, Módri Györgyi és Szeles József. Az ingyenes vércukor- és vérnyomásmérést Szilveszterné Szilvás Mariann közreműködésével oldották meg. Mind- emellett a családias rendezvényen szabadtéri játékokra, lovaskocsikázásra is nyílt lehetőség, majd bál zárta az élménydús napot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!