Zirc

2015.06.10. 17:05

160 millió forintból újult meg a zirci iskola

Zirc - Ünnepi átadó ünnepség volt a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola F épületének energetikai felújítása alkalmából, mely közel százhatvanmillió forintból valósult meg.

Müller Anikó Hanga

Ottó Péter polgármester hangsúlyozta, a városvezetésnek fontos, hogy a diákok méltó körülmények között tanulhassanak, e felújítás XXI. századi fejlesztés. Szólt a globális – az üvegházhatás kibocsátás csökkenése, a megújuló energiahordozókra való hangsúlyhelyezés – és a lokális célok – gyors megtérülés – egyidejű megvalósításáról. Ez egy év alatt megtérül, mert a napelemek által megtermelt villamosenergia az igény kilencvenöt százalékát képes ellátni, a fűtési költség pedig a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje folytán az eddigi harminc százalékára csökken.

A nemzetiszínű szalag átvágásával ünnepélyesen felavatták a megújult iskolát, balról Lingl Zoltán, Kovács Zoltán, Ottó Péter
Fotó: Müller Anikó Hanga

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta, a közelmúltban több közintézmény és a főtér is megújult, a Bakony fővárosa a helyiek és a turisták számára is komfortos, élhető viszonyokat teremt. Elismerően szólt az energetikai felújításról, a megújuló energiaforrások jelentőségéről. Lingl Zoltán igazgató részletezte, megtörtént a tető és a homlokzati falak szigetelése, a fűtési rendszer szakaszolható korszerűsítése, a nyílászárók, a lámpatestek cseréje, s ecsetelte a beépített napelemes rendszer előnyeit. A korábbi E kategória helyett az épület A+ besorolásúvá vált. Kovács Zoltán, Ottó Péter és Lingl Zoltán átvágták a nemzeti színű szalagot, felavatták a megszépült iskolát. Az ünnepi műsorban közreműködtek a német nemzetiségi nyelvtagozatosok, a Zirci Tücsök Zenekar és a Csemete Kórus. Az egyházak képviseletében Huszár Lőrinc ciszterci atya, Vecsey Katalin református és Szakos Csaba evangélikus lelkészek megáldották az épületet, a kisdiákok nevében Lázár Hanna beszélt az új ruhába öltöztetett iskoláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!