Zirc

2015.07.13. 16:17

Jubiláló, erősödő testvérvárosi kapcsolat

Zirc – Öttagú küldöttség utazott a minap Barótra, hogy még szorosabbra fűzze a két település között huszonöt évvel ezelőtt létesített testvérvárosi kapcsolatot.

Civil Tudósítónktól

Az erdélyi városnak kiterjedt testvérvárosi kapcsolata van, de az elsőt Zirccel kötötte meg 1990-ben. A Barót Napokra érkező delegációt Detre Miklós önkormányzati bizottsági tag, Nemes István képviselő, Koósné Stohl Ilona és Müllerné Wenczel Rita, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai és Varga Lajos, a Reguly Antal Szakképző Iskola igazgatója alkotta. A hivatalos programon túl a zirciek igyekeztek kihasználni az alkalmat, hogy feltöltődjenek Erdélyország egy kicsi szegletének gyöngyszemeiből: ellátogattak többek között Benedek Elek emlékházához, kirándultak a Vargyas-szorosban, jártak egy jelenleg is üzemelő nagyon régi vízimalomnál. Civil kapcsolatokon keresztül jutottak el egy helyi önképző kör nemezkiállítására, ahol örömmel tapasztalták, hogy a fiatalok is előszeretettel vesznek részt a kézműves-foglalkozásokon.

A barótiak határtalan vendégszeretetét ajándékkal viszonozták a zirciek, egy pedagógusi hagyatékból felajánlott könyveket ajándékoztak az ottani könyvtárnak. Detre Miklós delegációvezető kiemeli, hogy oktatási vonalon is sikerült erősíteni a két város közötti együttműködést, a zirci szakképző iskola igazgatója azért utazott velük, hogy felvirágoztassák a kapcsolatot az ottani szakképző iskolával, amelyet szintén meglátogattak. A két intézménynek sok közös vonása van, így szóba kerültek a cserediák-kapcsolatok is. Ez utóbbit különösen fontosnak tartja, hiszen az immár negyedszázados múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolat hosszú távú fennmaradásának egyik lehetőségét a fiatalok bevonásában látja.

Szerző: Kelemen Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!