A "hazaszeretet albuma"

2024.04.17. 08:07

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült könyvet mutattak be

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat válogatott képeiből készült Magyarország fotóalbuma című könyvet kedden Budapesten, a Magyar Zene Házában.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, a Magyarország 365 fotópályázat kezdeményezője, Fodor Csaba, a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kaiser Ottó fotográfus, a zsűri elnöke (b-j) a pályázat válogatott képeiből készült Magyarország fotóalbuma című könyv bemutatóján Budapesten, a Magyar Zene Házában 2024. április 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, a Magyarország 365 fotópályázat kezdeményezője a könyvbemutatón arra emlékeztetett, hogy 

a pályázatot öt évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy magas színvonalú alkotásokon keresztül mutassák be Magyarország büszkeségeit: tájait, természeti kincseit, épített örökségeit, korszakos épületeit és közösségeit. 

Mint mondta, az elmúlt öt év pályázataira 120 ezer képet küldtek be profi és amatőr fotósok.   

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült könyv példányai a kötet bemutatóján Budapesten, a Magyar Zene Házában 2024. április 16-án
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Az államtitkár fontos mérföldkőnek, a "hazaszeretet albumának" nevezte a bemutatott kiadványt. Szerinte a kötet nemcsak képek sorozata, hanem korrajz és esztétikai lajstrom. A kiadványban benne van minden, ami sajátosan magyar és az is, ami minden embernek érthető - hangsúlyozta Dömötör Csaba.   

Kiemelte: 

a válogatásalbumban 187 szerző 274 alkotása látható, az elmúlt évek legnépszerűbb képei. Az album a jövő héttől lesz elérhető a könyvesboltokban. A képek egy online galériában is megtekinthetők

- mutatott rá.   

Dömötör Csaba köszönetet mondott az alkotóknak, akik képeikkel támogatták az album elkészültét, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft munkatársainak, akik nemcsak az album előkészületeiben tevékenykedtek, hanem koordinálják a Magyarország 365 program egészét.   

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, 

készül egy Magyarország útikönyv is, amely a tervek szerint még idén megjelenik.

"Úgy érzem, ez az a könyv, amely elérte azt a szintet, amit mi vártunk" - hangsúlyozta Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrielnöke, hozzátéve, hogy nagyon magas színvonalú könyv jött létre.   

Mint mondta: noha 187 szerző munkája látható a 325 oldalas könyvben, sok ezer pályázó és több tízezer kép kellett hozzá, hogy ez az esszencia létre jöhessen.   

Elmondása szerint tankönyvnek is tekinthető az album, mert akit érdekel a fotográfia, megnézheti, hogy világszínvonalú szerzők milyen technikával, milyen módszerrel valósítják meg az elképzeléseiket.   

Fodor Csaba, a verseny lebonyolításában közreműködő Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy gazdasági társaságukat tavaly alapították azzal a céllal, hogy szakmai közösségépítő kezdeményezéseken keresztül lehetőséget biztosítsanak a magyar fotográfusok közössége számára.   

Mint mondta, tavaly a Batthyány Lajos Alapítvány által szervezett 365 fotópályázat már társaságuk közreműködésével valósult meg.   

Fodor Csaba arról is beszélt, hogy a Magyarország 365 online galériában elérhető képanyagot folyamatosan fogják bővíteni.   

Az online galéria és más hasonló szakmai kezdeményezéssel is az a céljuk, hogy a magyar nappalikat ne csak amerikai sárga taxikat ábrázoló képek díszítsék, hanem Magyarországot bemutató, értékálló, magas színvonalú alkotások 

- hangsúlyozta Fodor Csaba.   

Felhívta a figyelmet arra is, hogy közösségépítés céljából elindítottak az idén egy fotósszakmai beszélgetéssorozatot, amelynek a második eseményét pénteken rendezik meg a Batthyány Lajos Alapítvány székházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában