Töprengés egy kávé mellett

2024.04.24. 09:00

Származás vagy eredet? Ez már nem mindegy!

A napokban vásároltunk egy élelmiszerboltban egy terméket. Jelölik rajta, hogy származás, s azt is, hogy eredet. Azaz, honnan származik és ered a termék. Eddig azt hittük, a két kifejezés egymás szinonimája, ám kiderült, mostantól nem az.

Benkő Péter

A termék pedig semmi extra, egy hétköznapi instant kávé. A címkén az szerepel, származás: EU-n belül, eredet: EU-n kívül. Érdekes. Mindeddig azt gondoltuk, a két szó ugyanazt jelenti, mire kiderült, nem egészen, legalábbis a kávé kiszerelői szerint. Nyilvánvaló, hogy Európában jellemzően nem termesztenek kávét, abból behozatalra szorulunk, de a gyártást-kiszerelést a címke adatai szerint már Európában végzik, és itt forgalmazzák a terméket a kereskedelemben.

Származás vagy eredet? Ez ma már nem mindegy...
Származás vagy eredet? Ez ma már nem mindegy...
Fotó: Benkő Péter/Napló

Problémát tehát a megfogalmazás jelent, a szavak. Talán világosabb lenne, ha azt írnák, származási hely, illetve kiszerelés vagy gyártás, csomagolás. Mindenesetre a végtermék nem volt rossz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!