Csökkenő villamosenergia-költségek

2024.04.20. 11:30

„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás Várpalotán

Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.

Szabó Péter Dániel

Az elkövetkező évek legnagyobb kihívása a fenntarthatóság, az energiaforrásokkal való minél jobb gazdálkodás. Ez a pályázat egy újabb fontos előrelépés ezen a területen – mondta el Campanari-Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere

Fotó: Szabó Péter Dániel

A nemzetek által vállalt klímavédelmi célokat az országok csak akkor tudják teljesíteni, ha a közigazgatás minden szintjén megvizsgálják azt, hogy miképp tudnak klímasemlegessé válni. Az ABTV Smartgrid névre keresztelt projekt egy hosszú távú, átgondolt, önkormányzatokon átívelő fejlesztés következő lépése. A részt vevő önkormányzatok célja az, hogy minél rövidebb időn belül karbonsemlegessé váljanak úgy, hogy közben csökkennek az energetikai költségeik – hangzott el a Várpalotai Képtárban.

A 179,1 millió forint összköltségű pályázat révén városonként új HMKE (háztartási méretű kiserőmű) naperőműveket telepítenek azokra az önkormányzati épületekre, amelyeken az gazdaságosan megoldható. Emellett a távolról való vezérlést is támogató smart mérőket helyeznek ki az önkormányzati intézményekbe a villamosenergia vételezés/betáplálás mérésére, azaz új, okos villanyórákat telepítenek a régi mérőórák helyett. Szintén a projekt részeként egy, az energiahatékonyságot és az energiamegtakarítást támogató szakértői rendszert alakítanak ki. 

Összesen 179,1 millió forintot kap Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata, hangzott el a tájékoztatón
Fotó: Szabó Péter Dániel 

– Az elkövetkező évek legnagyobb kihívása a fenntarthatóság, az energiaforrásokkal való minél jobb gazdálkodás. Ez a pályázat egy újabb fontos előrelépés ezen a területen – mondta el Campanari-Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere. 

Csillag Zsolt, a projekt szakmai hátterét biztosító Pannon Egyetem kancellárja is az energiahatékonyság kiemelt fontosságáról beszélt, Schwartz Béla, Ajka polgármestere pedig arra mutatott rá, hogy a négy önkormányzat összefogásával és a tapasztalatok megosztásával még magasabb szintre tudják emelni energiatudatosságukat, s költséghatékonyabban tudják működtetni intézményeiket. 

A pályázat megvalósulásával ugyanis az önkormányzatok csökkenteni tudják a villamosenergia-költségeiket, miközben csökken a szén-dioxid-kibocsátás is. Egy olyan rendszer lesz a kezükben, amelynek a segítségével monitorozhatják a villamosenergia-termelésüket és -felhasználásukat. 

– Azt tudomásul kell vennie mindenkinek: a villamos energia ára közép- és hosszú távon tovább fog emelkedni, és ez a magyarországi fogyasztókat is érzékenyen érinti majd – emelte ki hozzászólásában Fodor Attila. A Pannon Egyetem gazdasági és projektekért felelős dékánhelyettese elmondta: a projekt keretében a települési önkormányzatok megvizsgálják, hogyan tudnák megtermelni azt a villamos energiát, amelyet felhasználnak; miképp tudják csökkenteni az energiafelhasználásukat; s hogyan tudnák költséghatékonyan eltárolni a megújuló energiaforrások által megtermelt energiát azokra az időszakokra, amikor azok nem termelnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában