Megkóstolnád a kumiszt vagy az áldost?

2024.04.16. 10:00

Tomaj lakomája – Történelmi és gasztrofesztivál május elején

Hagyományteremtő szándékkal hívják életre Badacsonytomajon Tomaj lakomáját, ami a szervezők tervei alapján Magyarországon teljesen egyedülálló történelmi és gasztrofesztivál lesz.

Szijártó János

Erről Kulcsár-Székely Attila színművész, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye vezetője tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta, május 3-án és 4-én az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása, egybekötve egy korabeli vásárral. A régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthatnak az érdeklődők, sőt sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével és korabeli táncok tanulásával is várják az érdeklődőket.

Tomaj Lakomája
Tomaj Lakomája
Forrás: badacsony.hu

Ezzel párhuzamosan Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokaságával vár mindenkit az I. Tomaj lakomája. Ha valakit érdekel, hogy milyen ízű lehetett a kumisz, vagy megkóstolná az áldost (a gulyás őse) és az üstönyt (az ősi pörkölt), esetleg a nyárson sült ürü- vagy vaddisznócombot, akkor a fesztiválon erre is lehetősége nyílik. Azt is megtudtuk, hogy az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra készíti el a fesztivál Tomaj nevű, exkluzív sörét, a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borával, a Férhezli család pedig természetes alapanyagú szörpökkel készül a vendégek fogadására. Természetesen zenei produkciók kísérik a rendezvényt, színpadra lép a Holló Ének Hungarica és a Bordó Sárkány.

A program második napján, május 4-én, szombaton, 15 órakor Navracsics Tibor miniszter és Krisztin N. László polgármester felavatja a nemrég teljeskörűen felújított badacsonytomaji Fő utcát, ami egyébként a fesztivál helyszíneként is szolgál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában