Veol podcast

2024.05.05. 11:00

A helyi közösségi érdekek fáradhatatlan képviselője a veszprémi Szamosi Attila (podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Szamosi családról szól - a műsor vendége Szamosi Attila.

Veol.hu

Attila a beszélgetés során felidézte a családjával kapcsolatban, hogy édesapja mindig is nagyon aktív közösségi személyiség volt - a VEDAC elnökhelyetteseként saját családi házát tette fel jelzálogként a rugalmas futópálya beszerzésekor; nagy szerepet vállalt a veszprémi Kossuth utcai evangélikus templom melletti új lelkészlakás, és a gyülekezeti terem felépítésében, ebben már saját maga is segédkezett mint egyházközségi presbiter és gondnok.

A műsor vendége Szamosi Attila
A műsor vendége Szamosi Attila
Fotó: Komaniczki Zoltán

Később megválasztották egyházmegyei elnöknek, tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának, emellett zsinati jegyzői feladatokat is ellát. Többször adakozott, így a megyei könyvtár teljes felújításakor, bele is került a neve az intézmény Aranykönyvébe. Ugyancsak hozzájárult ahhoz a közösségi gyűjtéshez, amely Veszprém zongorájának megszerzése érdekében indult el. Attila adóügyi szakember, vezető főtanácsos, 1978 óta sok tanácselnök, polgármester munkáját segítette. Beszélt róla,  hogy vezetőségi tagja a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületnek, egyebek mellett főszervezője a hagyományos Juhannus napi ünnepnek. 1984 óta egy hosszabb megszakítással a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság tagja, egy időben elnöke is volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában