Kulturális bemutató

2024.05.02. 17:00

Német nyelven – versek, dalok, mesék a színpadon

A Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat kulturális bemutatóval egybekötött közmeghallgatást tartott nemrég a Petőfi Művelődési Házban. A beszámolót követően a helyi német nemzetiségi általános iskolák tanulóinak színes műsorait élvezhette a közönség.

Benkő Péter

Gáspár Orsolya, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette az elmúlt időszakban végzett tevékenységüket, kiemelve: törekednek arra, hogy az államtól kapott támogatásokat minél nagyobb arányban helyi célokra fordítsák, szem előtt tartva a városi igényeket. Céljuk a nemzetiségi értékek átörökítése, megismertetése, rendezvényeiken a magyarországi németek hagyományait elevenítik fel. Egyik rendezvényük Martin-naphoz kötődik, ehhez kapcsolódva legutóbb rajzpályázatot hirdettek, játszóházat tartottak a Süni óvodában, a két iskola diákjai pedig német nyelvű műsort adtak. Évente kiveszik részüket az adventi készülődésből, majd a németek kiűzetésének napján megemlékezést tartanak a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárban. Legutóbb a tanulók német és magyar nyelven elmondott versekkel és egy elbeszélés feldolgozásával idézték fel a tragikus eseményeket, majd az Együvé Tartozás Parkjában álló emlékműnél a nemzetiségi önkormányzat elnöke koszorút helyezett el.

Az elmúlt években iskoláikban is felelevenítették a német nemzetiségi programokat
Az elmúlt években iskoláikban is felelevenítették a német nemzetiségi programokat
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

– Az elmúlt években iskoláinkban is felelevenítettük a német nemzetiségi, húsvéthoz kötődő programokat. Mindkettő udvarán tojásfát állítottunk, játszóházakat tartottunk. Terveink között szerepelnek tanulmányi kirándulások, hogy a gyermekek személyes élményeket szervezve ismerkedjenek a nemzetiségi hagyományokkal – hangsúlyozta Gáspár Orsolya.

A közmeghallgatás után az általános iskolások vették birtokba a színpadot, műsoraikkal bemutatták, mi mindent sajátítottak el a német nyelvből, hagyományokból, kultúrából.

A közmeghallgatás után az általános iskolások vették birtokba a színpadot
A közmeghallgatás után az általános iskolások vették birtokba a színpadot
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A 2022-es népszámlálás adatai lehetővé tették, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzat tovább működhessen, így mindkét iskolában folyik a nemzetiségi oktatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában