Havi összegzés

2024.05.01. 12:46

Tíz áprilisi zirci hír – A bakonyi kisváros veolon megjelent fontosabb történései egy helyen

Egy helyre gyűjtöttük Zirc áprilisi fontosabb híreit, amelyekről cikk jelent meg a veol.hu-n. Írtunk a korai virágzás bakonyi szépségeiről, a 82-es főút jó időben megnövekedő forgalmáról, a várossá válás 40. évfordulójának középkori hangulatú megünnepléséről. Az önkormányzati választások jelöltállításáról, a közös városi ruhásszekrényről és tavaszi nagytakarításról, a ciszterciek éggömbjéről, liliom- és tulipánfáiról. Palántaszezonról, magbörzéről.

Rimányi Zita

1. Korán és édesen kezdődött Zircen az idei fagylaltszezon

A nyárias tavaszban persze, hogy korán kezdődik a fagylaltszezon. Az egyik zirci fagyizónál április közepén hosszú sorban álltak a hideg nyalatra vágyók, a másik kettőben is folyamatosan akadt vevő. Az árak alig változtak, annak okai sem, miért vállalták többen a várakozást. 

Zirc kirakva virágokból – A bakonyi kisváros központjának zöld szigetén kedves ajándék ez a helyieknek, az átutazóknak
Zirc virágokból kirakva – A bakonyi kisváros központjának zöld szigetén kedves ajándék ez a helyieknek, az átutazóknak
Fotó: Rimányi Zita/Napló

2. A Bakonyi Zöldkör tavaszi kertünnepe – A növénygondozás iránti érdeklődés időben elvetett magjai

Virágosabb jövő várhat ránk, ha a kertet a ma még egészen kicsik is megszeretik, hiszen abban jó embernek lenni. Ehhez időben kell elvetni a növénygondozás iránti érdeklődés magját, gondolatát. Ezért teremtett arra lehetőséget a Bakonyi Zöldkör, hogy apróságok lapátolják a termőföldet kis ültetőedényekbe, rejtsenek bele magokat. 

3. Adományösszegzés zirci módra, és a város újra kinyíló közös ruhásszekrénye

A ruhák jótékony csereberéjére egyre nagyobb a szükség – ezt bizonyítják a zirciek rendszeres akciói. Egyrészt ugyanis az alacsony jövedelműek nem tudnák megvenni maguknak a szükséges öltözeteket, másrészt egyre több az olyan holmi, ami az egyik embernél feleslegessé válik, a másiknál jól jön, és viszont. Ezért szerveztek húsvét utáni tavaszi ruhagyűjtést a bakonyi kisvárosban, szokás szerint a Segítő Kezek Háza előtt. 

4. Kiskertészek tavaszi csereberéje

Egyre népszerűbbek és gyakoribbak a tavaszi növény-, hajtás- és palánta-csereberék a Bakonyban. Több faluban szerveznek ilyen alkalmakat, Zircen is megtartották az elsőt. A magbörze nem csak azért kedvelt széles körben, mert mindig van süti is – pedig ez az első válaszuk a résztvevőknek, és tényleg megkínálják egymást házi finomságokkal. 

Versenyautók és az apátság templomának tornyai – Kellemes meglepetésként különleges látványt nyújtott április 6-án a roadsterek Zircen átvonuló menete
Versenyautók és az apátság templomának tornyai – Kellemes meglepetésként különleges látványt nyújtott április 6-án a roadsterek Zircen átvonuló menete
Fotó: Rimányi Zita/Napló

5. Különleges éggömböt őriznek a ciszterciek, amelyet digitalizáltak

A rohanást, a körforgást, a múló pillanatokat és az őseink időfelfogását érdekes régi tárgyakkal, híres emberek naplóival is megjelenítő kiállításban, amely Az idő arcai címet kapta, digitális formában forgathatják az érdeklődők a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár éggömbjét, amelyen 1250 csillag látható 64 csillagképbe rendezve. 

6. Újrázna a polgármester és több képviselő

A június 9-i önkormányzati választásokon Zircen a jelenlegi képviselő-testület több tagja a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul ismét a közigazgatási posztért. Ottó Péter polgármesterjelöltként mutatta be a csapatot, amellyel szívesen dolgozna együtt a következő ciklusban. 

7. Szépséges rokonok a ciszterci arborétumban

A liliomfák városa lett egy időre Zirc, ugyanis ezeket a különleges cserjéket virágzás közben csodálhattuk meg a Bakony fővárosában. A helyiek azt is elmondták, miért keverik ezeket össze a tulipánfákkal. 

8. A középkori királyi udvarház élete elevenedett meg lovagokkal, udvarhölgyekkel

Bakonyi túrautat bejárva a középkorba érkeztünk meg Zircen, ugyanis a történelmet és a kirándulást kapcsolták össze a 4 program a 40 éves városnak című eseménysorozat első rendezvényén, amely ajándék a kerek születésnapját ünneplő Zirc lakosainak. Így a középkori királyi udvarház élete elevenedett meg többek között pajzsfestéssel, udvarhölgyre illő fejdísz készítésével, kódexfűzéssel, lovagi tanodával. 

9. Kerek jubileum – lehetetlent nem ismerő boldog emberek közössége

Egy határozott nem indította útjára több mint húsz esztendeje, de nem állt meg ennél a tiltakozásnál, és azt sok igen követte. A Zirci Országzászló Alapítvány azért jött létre, hogy a bakonyi kisvárosban megmaradjon az országzászló-emlékmű, de születésnapi ünnepségén már azt lehetett sorolni, hogy sok keresztet, szobrot, más emlékművet hozott létre, újított fel, ápol gondosan.

10. Szemétszedés a túraútvonalaknál és a bakonyi kisvárosban

Tavaszi nagytakarítást szervezett a zirci önkormányzat, főleg a városhoz közeli túraútvonalak mentén szedték a szemetet önkéntesek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában