Koncert

2024.05.07. 16:00

Művészeti fesztivál indult Várpalotán

V’ Art néven művészeti fesztivál indult a városban. Az első alkalommal a programsorozat művészeti vezetőjét, Kárász András Péter várpalotai csellóművészt is a soraiban tudó Auer Kvartett Mozart és Grieg műveit tolmácsolta a közönségnek a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Kárász András Péter régi vágya volt egy komolyzenei esemény megvalósítása szülővárosában, Várpalotán. A Mendelssohn Kamarazenekarból is ismert csellista ezért hívta életre a négy alkalomból álló művészeti fesztivált V' Art néven. 

A programsorozat nyitórendezvényén az Auer Kvartett adott hangverseny a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

– Úgy éreztem, hogy szüksége van a városnak egy kis kulturális felpezsdülésre, ezért álmodtam meg ezt a programsorozatot. Bízom benne, hogy népszerű lesz a kezdeményezés, úgy érzem, hogy színvonalas előadásokat tudunk Várpalotára hozni – mondta el kérdésünkre Kárász András Péter, aki a Mendelssohn Kamarazenekar mellett mellett más zenei formációkban is tevékenykedik. 

A V’Art nyitórendezvényén a közelmúltban alakult Auer Kvartettel lépett a közönség elé. A Kováts Péter, Bendik Ágota, Nyári Gábor és Kárász András Péter alkotta négyes Mozart C dúr disszonancia vonósnégyesét és Grieg g moll vonósnégyesét adta elő.

A művészeti program része volt egy borkóstoló, amely során a régió pincészeteivel és boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Ezúttal a Móri borvidék volt soron. – Több alkalommal vettem már részt külföldön ilyen jellegű koncerteken, ahol az előadást követően a régió neves borászatainak nedűit lehetett megkóstolni. Egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött borkóstoló méltó zárása lehet egy estének – jegyezte meg Kárász András Péter, akitől megtudtuk, a V'Art második előadását május 21-én tartják Viharos századok címmel, amelyen Kováts Péter és Kárász András Péter duója mellett Hegedűs D. Géza színművész is a közönség elé lép nyugatos költők verseivel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában