2011.08.25. 19:49
Beérett a húsos som termése
Nagyanyáink is felhasználták. A belőle készített pikáns lekvár inyencségnek számít, különösen vadhúsokhoz tálalva, zamatával honorálja a fáradozást.
A som nemzetség tagjainak nagy része Földünk északi féltekéjén él, ám a húsos som Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig honos. Több országban is termesztik, Magyarországon elsősorban Szatmárban és a Nyírségben, de megtalálható - ha elszórtan is - erdőségeinkben, néha parkjainkban is. Fényt kedvelő és a szárazságot jól tűrő húsos som levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak, kora tavasszal - február-március - nyílik. A virágok sok pollent és nektárt tartalmaznak, tavasszal az első mézelő növények egyike, a méhek is szívesen látogatják.
Fája kemény, kiválóan megmunkálható, jól, általában repedésmentesen szárad, elsőrendű szerszámnyél készíthető belőle.
Csonthéjas, piros, tojásdad alakú termése augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, termése savanykás, édeskés, fanyar ízű, a legízletesebb, ha már túlérett. Régóta használják emberi táplálkozásra.
Sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
Felhasználásának módja: befőtt, lekvár, szörp, de sokan aszalják is a somot, mely a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet, kompót, bor, pálinka is készíthető belőle, érdemes gyűjtögetni.