Ajka

2011.08.25. 19:49

Beérett a húsos som termése

Nagyanyáink is felhasználták. A belőle készített pikáns lekvár inyencségnek számít, különösen vadhúsokhoz tálalva, zamatával honorálja a fáradozást.

Sipos Ottó Tibor

A som nemzetség tagjainak nagy része Földünk északi féltekéjén él, ám  a húsos som Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig honos. Több országban is termesztik, Magyarországon elsősorban Szatmárban és a Nyírségben, de megtalálható - ha elszórtan is - erdőségeinkben, néha parkjainkban is. Fényt kedvelő és a szárazságot jól tűrő húsos som levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak, kora tavasszal - február-március - nyílik. A virágok sok pollent és nektárt tartalmaznak, tavasszal az első mézelő növények egyike, a méhek is szívesen látogatják.

Fája kemény, kiválóan megmunkálható, jól, általában repedésmentesen szárad, elsőrendű szerszámnyél készíthető belőle.

Csonthéjas, piros, tojásdad alakú  termése augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, termése savanykás, édeskés, fanyar ízű, a legízletesebb, ha már túlérett. Régóta használják emberi táplálkozásra.
Sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Felhasználásának módja: befőtt, lekvár, szörp, de sokan aszalják is a somot, mely a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet, kompót, bor, pálinka is készíthető belőle, érdemes gyűjtögetni.

Címkék#som

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!